Hoe Covid Safe Ticket verkrijgen?

Het Covid Safe Ticket (CST) of de coronapas zou je nodig kunnen hebben om toegang te krijgen tot de horeca, fitnesscentra of zorginstellingen. Het is een soort bewijs dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel negatief getest bent, ofwel genezen bent van een Covid-19-infectie die je niet langer dan zes maanden geleden opliep. Het CST is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Als je al zo’n geldig certificaat hebt, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Vrouw scant Covid Safe Ticket

Hoe je Covid Safe Ticket verkrijgen?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboren in 2009 of vroeger) kan het CST aanvragen. Dan kan eenvoudig via de gratis te downloaden CovidSafeBE-applicatie op je smartphone. Aanmelden kan via jouw identiteitskaart, pincode en een kaartlezer, ofwel via een andere geactiveerde digitale sleutel, zoals itsme. In de app vind je certificaten die je kan downloaden en bewaren. Voor minderjarigen moet een ouder instaan om de coronapas digitaal via itsme te kunnen opvragen. De minderjarige geeft het gsm-nummer op van een ouder, die dan in de itsme-app toestemming geeft, zodat het kind de coronapas kan downloaden.

Het CST kun je ook gratis digitaal opvragen op websites zoals MijnBurgerprofiel, MijnGezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kun je je coronapas ook downloaden en als pdf afdrukken. Je hebt opnieuw een digitale sleutel zoals itsme nodig, of je identiteitskaart met pincode en een kaartlezer.

Het is tot slot ook mogelijk om een papieren versie telefonisch aan te vragen die je dan thuis per post ontvangt. Houd wel rekening met een wachttijd van een week. In Vlaanderen bel je hiervoor het nummer 078 78 78 50 (op weekdagen van 9 tot 19 uur), in Brussel is dat het nummer 02 214 19 19 (van 9 tot 17.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17.30 uur in het weekend).