Infoavond professor Wim Distelmans over het recht op een waardig levenseinde

Man op bank in park
Man op bank in park

Korte samenvatting van het evenement

Topdokter Wim Distelmans is al jaren verdediger van een waardig levenseinde: “De kern van mijn werk is dat ik patiënten meer macht over hun eigen leven probeer te geven." Op 1 februari 2022 voert professor Distelmans een gesprek over het recht op euthanasie.

De infoavond, georganiseerd door kenniscentrum ARhus, vindt plaats in het kenniscentrum RADar bij AZ Delta in Roeselare van 19u30 tot 21u30. Tickets kosten 5 euro of 2,5 euro voor wie een vrijetijdspas of European Disability Card heeft. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.

Prijs

€ 5.00 p.p.

Professor Wim Distelmans aan het woord

Topdokter Wim Distelmans in gesprek over het recht op een waardig levenseinde.

“De kern van mijn werk is dat ik patiënten meer macht over hun eigen leven probeer te geven." Aan het woord is Topdokter Wim Distelmans. Het is een misverstand dat hij dé voorstander is van euthanasie. Wel is hij de grootste pleitbezorger en verdediger van het recht op euthanasie. Meer nog, zonder zijn verontwaardiging en geestdrift om iets te veranderen, is de kans groot dat er in België vandaag niet eens sprake was van een deftige euthanasiewetgeving. Het is dezelfde verontwaardiging die hem er indertijd toe dreef om zich te specialiseren in oncologie. “Het choqueerde me dat in die tijd - begin jaren ‘70 - de helft van de kankerpatiënten doodging. De dokters liepen de kamers van terminale patiënten voorbij omdat ze toch opgegeven waren. Hallucinant.” Die verbolgenheid motiveerde hem om samen met enkele anderen de palliatieve zorg in ons land te introduceren. En het is vooral in die medische tak dat ons land internationaal het verschil maakt. “Mensen denken nu dat ik de godganse dag met euthanasie bezig ben, omdat ik daar alleen mee in de media kom, maar dat klopt niet.” Wim wil in de eerste plaats de beste zorg voor patiënten. En als hij daarbij en passant taboes doorbreekt - zowel bij het grote publiek als bij beleidsmakers - des te beter. Hij bouwt bruggen met zijn patiënten, maar is tegelijk ontegensprekelijk professioneel. En hij krijgt er gratis levenslessen voor terug. “Als je iets wil doen, stel het dan niet uit naar morgen.”

Over de infoavond

Afspraak op dinsdag 1 februari 2022 om 19u30 in het kenniscentrum RADar bij AZ Delta te Roeselare. Parkeren kan op de parking bij AZ Delta, na afloop ontvang je een gratis parkeerticket.

Heb je op voorhand al vragen voor de spreker? Aarzel dan zeker niet om deze aan ons te bezorgen via dit formulier.

Professor Distelmans schenkt zijn vergoeding voor deze lezing graag integraal aan het palliatief dagcentrum TOPAZ.

i.s.m. CM gezondheidsfonds, Bond Moyson, AZ Delta, LEIF, De Mantel en Liberale Mutualiteit Plus

Professor Wim Distelmans