Arbeidsongeschikt, wat nu?
Werknemer, zelfstandige of werkloos en arbeidsongeschikt?
Je kan niet gaan werken omdat je ziek bent, een ongeval hebt gehad of opgenomen wordt in het ziekenhuis. Je bent arbeidsongeschikt. Wat moet je doen om een uitkering te ontvangen? Waar moet je rekening mee houden tijdens je arbeidsongeschiktheid? En wat als je nog niet genezen bent na je ziekteperiode of als je hervalt? Je leest het hier.
Terug Naar Werk-Traject bij de Terug Naar Werk-coördinator
Ga je terug aan het werk na een lange ziekteperiode?
Wanneer wordt je uitkering uitbetaald?
Je uitkering voor ziekte of invaliditeit wordt op vaste dagen uitbetaald.
Werkhervattingspremie
Sinds april 2023 kan je als werkgever profiteren van een terugkeer-naar-werkpremie.
Dit voor werknemers die, na langer dan één jaar arbeidsongeschiktheid, minstens 3 maanden weer aan de slag gaan.
Ziek tijdens je verlof ?
Vanaf 1 januari 2024 staat de nieuwe regelgeving voor werknemers toe hun wettelijk verlof uit te stellen als ze tijdens deze periode ziek worden. Voorheen ging het ingeplande verlof bij een dergelijke situatie verloren. Vanaf nu heeft elke werknemer het recht om zijn vier weken vakantie per jaar te behouden, zelfs bij ziekte tijdens het verlof.
Om van deze regeling te genieten is het noodzakelijk om binnen de twee werkdagen na het begin van de werkonbekwaamheid een medisch attest aan de werkgever te bezorgen, tenzij het arbeidsreglement een andere termijn bepaalt. Deze maatregel heeft tot doel te garanderen dat werknemers hun recht op jaarlijkse vakantie behouden, zelfs in geval van onvoorziene ziekte tijdens hun wettelijke vakantie.”