Veelgestelde vragen - Hospitaal Plus

Ouders die hun meisje knuffelen

Veelgestelde vragen

 • Wat als ik bij toetreding al een aandoening heb of zwanger ben?

  Hospitaal-Plus 100/200

  Bij een ziekenhuisopname naar aanleiding van een voorafbestaande aandoening, ziekte of toestand geldt een specifieke terugbetalingsregeling: 

  • bij verblijf in een meerpersoonskamer dekt Hospitaal-Plus de kosten zonder enige beperking
  • bij verblijf in een eenpersoonskamer vergoedt Hospitaal-Plus geen kamer-of ereloonsupplementen tijdens de eerste 5 jaar van het contract (voorafbestaande aandoening of ziekte) of 9 maanden (voorafbestaande toestand zoals zwangerschap).

  ! Stap je over van een gelijkaardige verzekering bij een ander ziekenfonds? Het aantal volledige maanden dat je contract bij die verzekering liep wordt afgetrokken van de termijn van 5 jaar of 9 maanden, op voorwaarde dat beide contracten elkaar opvolgen zonder onderbreking.

  Hospitaal Dagforfait Basis/Plus

  Geen invloed op de dagvergoeding

 • Kan ik overstappen van een formule op een andere?

  Ja. Je doorloopt dan wel opnieuw de wachttijd van drie maanden. 
  Voorbeeld: Je stapt over van Hospitaal-Plus 100 naar Hospitaal-Plus 200, dan heb je pas na drie maanden recht op de uitgebreidere waarborgen van Hospitaal-Plus 200. Tijdens deze drie maanden blijven de waarborgen van Hospitaal-Plus 100 van toepassing.

  ! Hou rekening met de leeftijdgrens 

  Na je 66ste kun je niet meer overstappen van een formule met een lagere dekking naar een formule met een uitgebreidere dekking. Overstappen naar een formule met een lagere dekking (Hospitaal-Plus 100) is wel altijd mogelijk, ook voor wie ouder is dan 66. Deze formule kent immers geen leeftijdgrens bij aansluiten.

 • Vergoedt Hospitaal-Plus ook plastische chirurgie?

  Bij Hospitaal-Plus ontvang je een terugbetaling van de kosten verbonden aan plastische herstelchirurgie na ziekte of een gewaarborgd ongeval, zoals een borstreconstructie na een borstkankerbehandeling. Voor louter esthetische ingrepen of verjongingskuren ontvang je geen terugbetaling.

 • Wat te doen bij een hospitalisatie?

  Lees hier alles wat je moet weten over je opname in het ziekenhuis

 • Welke kosten vergoedt Hospitaal-Plus niet?

  Je ontvangt geen terugbetaling:

  •    bij een ongeval of ziekte zonder medisch voorschrift of als een medisch onderzoek geen ziekte kan vaststellen
  •    prestaties en uitgaven die de verplichte ziekteverzekering niet terugbetaalt

  Uitzondering: implantaten en geneesmiddelen die de verplichte ziekteverzekering niet vergoedt, op voorwaarde dat je ze tijdens een ziekenhuisopname kreeg. (link 4

 • Ik krijg een auto-ongeval tijdens de wachtperiode van drie maanden. Worden mijn ziekenhuiskosten terugbetaald?

  Ja. Bij opname in het ziekenhuis na een ongeval vervalt de wachttijd. Ook voor de behandelkosten van bepaalde acute besmettelijke ziekten ben je al tijdens de wachttermijn gedekt.

 • Ik heb een hospitalisatieverzekering via mijn werkgever. Kan ik na mijn pensioen aansluiten bij Hospitaal-Plus?

  Ja. Hou er rekening mee dat: 

  • de maximumleeftijd voor nieuwe verzekerden is 66 jaar, uitgezonderd voor Hospitaal-Plus 100.
  • sluit je aan vóór je contract bij de collectieve verzekering van je werkgever is afgelopen. Zo vermijd je dat je de wachttijd van drie maanden moet doorlopen.

  Belangrijk!
  Als je op latere leeftijd een hospitalisatieverzekering wenst af te sluiten, lopen premies vaak hoog op. Anticipeer tijdig en sluit je aan bij Hospitaal-Plus Continuïteit.