Handicap

Als je geconfronteerd wordt met een handicap dan heeft dit een impact op je leven. Heb je bijkomende zorg, hulpmiddelen en/of aanpassingen in je thuissituatie nodig? Dan kan je hiervoor bij de Dienst Maatschappelijk Werk van LM terecht.

De DMW van LM is erkend als Multidisciplinair Team (MDT) om personen met een handicap in te schrijven bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en het Agentschap Opgroeien.

Onze maatschappelijk werkers en ergotherapeuten informeren je over mogelijke tussenkomsten vanuit het VAPH.

Koppel met vrouw met handicap neemt selfie
  • Hulpmiddelen en aanpassingen

    Ben je rolstoelafhankelijk en heb je drempelbruggen nodig om binnen te rijden in jouw woning? Kan je niet meer in bad? Is de plaatsing van een inloopdouche noodzakelijk of wens je een badlift? Dan kom je misschien in aanmerking voor een tussenkomst van het VAPH. Voor de tussenkomsten in de hulpmiddelen baseert het Vlaams Agentschap zich op een refertelijst.

  • Persoonsvolgend budget voor meerderjarigen

    Je kan ook een aanvraag doen voor het persoonsvolgend budget (PVB). Het persoonsvolgend budget is een budget op maat waarmee je als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt inkopen binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

  • Persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen

    Een persoonlijk assistentiebudget (PAB) is een budget dat het VAPH je geeft om de assistentie voor je kind thuis of op school te organiseren en te financieren. De persoonlijke assistenten helpen jou  bij bv. huishoudelijk werk, lichamelijke verzorging, hulp bij dagbesteding en verplaatsingen,.. Enkel minderjarigen kunnen een persoonlijk assistentiebudget aanvragen. Dit betekent dat je aanvraag voor je 18de verjaardag moet afgerond zijn. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan wordt er bekeken of je aanspraak maakt op een persoonsvolgend budget (zie hierboven).

LM-Zorgwinkels

In de LM-zorgwinkels koop je hulpmiddelen tegen een gunstige ledenprijs: materiaal voor jonge gezinnen, comfort en veiligheid, persoonlijke zorg en medisch materiaal.

Hulp aan huis bij dame in rolstoel