Aanslepende vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker wordt vaak onderschat

Ongeveer 20 procent van de vrouwen die borstkanker doormaken blijft jaren na de behandeling last hebben van ernstige vermoeidheid. Hun klachten worden vaak onder de mat geveegd. Omdat de kanker 'overwonnen' is, verwacht de omgeving dat alles op korte termijn terug 'normaal' zal zijn.

Het gaat om vermoeidheid die het dagelijks functioneren sterk belemmert en die niet verdwijnt door eens goed bij te slapen. De ernst kan variëren van een constante lichamelijke uitputting tot een mentale traagheid die het concentratievermogen en geheugen aantast.

Dat leidt tot frustratie omdat mensen zo snel mogelijk de draad terug willen oppikken. Het werk hervatten is soms zelfs onmogelijk omwille van de ernstige vermoeidheid. Daar komt nog bij dat de omgeving niet altijd begripvol reageert. Men wil de kanker zo snel mogelijk achter zich laten.

Aanslepende vermoeidheid na kanker kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen chemotherapie en bestralingen een langdurige impact hebben op het lichaam. Daarnaast hebben hormonale therapieën, zoals tamoxifen of aromataseremmers, vermoeidheid als veelvoorkomende nevenwerking. Verder spelen psychologische factoren, zoals stress, angst voor herval of depressie een rol. De verminderde conditie na een kankerbehandeling versterkt de gevoelens van vermoeidheid.

Wie kanker doorgemaakt heeft, blijft vaker kwetsbaar en botst sneller op zijn of haar grenzen. Daar is doorgaans weinig aandacht voor en de medische wereld heeft geen pasklare oplossing. Het is aan de ex-kankerpatiënt om een manier te zoeken om met de vermoeidheid om te gaan.

Enkele zaken die helpen bij vermoeidheid na kanker: 

  • Energiebeheer: activiteiten spreiden en afwisselen met rustmomenten kan overbelasting voorkomen.
  • Lichaamsbeweging: aangepaste beweging, zoals wandelen of yoga, kan de energiebalans verbeteren.
  • Psychologische ondersteuning: cognitieve gedragstherapie en mindfulness helpen soms om beter met de klachten om te gaan.
  • Medische opvolging: een goede communicatie met zorgverleners blijft essentieel om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Conclusie

Langdurige vermoeidheid na kanker is een veelvoorkomende, maar vaak miskende klacht. Erkenning en begrip, zowel vanuit de medische wereld als vanuit de directe omgeving, zijn cruciaal om ex-kankerpatiënten de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. Door meer bewustwording te creëren, kunnen we samen werken aan een betere levenskwaliteit na kanker.