Ergotherapie

blikopener hulpmiddel
Dienst maatschappelijk werk

Een ergotherapeut zorgt voor de verbetering van je zelfstandigheid in jouw thuissituatie.
Onze ergotherapeut komt bij jou op huisbezoek om de situatie te analyseren en om samen met jou de beste oplossing te zoeken. Er wordt tijdens het huisbezoek nagegaan of je recht hebt op een tegemoetkoming. Deze dienstverlening is volledig gratis.

blikopener hulpmiddel

Heb je het na een revalidatie nog moeilijk met de dagelijkse activiteiten in je woning? 
Wil je graag leren om de rolstoel van je partner veilig te besturen? 
Heb je rugpijn door de zware zorgen voor een zorgbehoevende? 
De ergotherapeut kan bij jou aan huis komen om je hierin te begeleiden. Zij/hij leert je methodes aan en geeft advies waar nodig.
 

 • Wat is een woningaanpassing?

  Onder woningaanpassingen verstaan we onder andere het plaatsen van een inloopdouche, de toegang tot je woning drempelloos maken, een verhoogd toilet installeren, je keuken aanpassen,…
  Onze ergotherapeut zoekt samen met jou uit wat de meest nuttige woningaanpassing is. Zij/hij komt hiervoor gratis bij jou aan huis. Ook een goede opvolging nadien is verzekerd. Zo kan je leren om correct gebruik te maken van de aanpassing.
   

 • Wat is hulpmiddelenadvies?

  Onder hulpmiddelenadvies verstaan we onder andere: een draaischijf plaatsen in de auto, handgrepen plaatsen, éénhandige keukenmaterialen aanschaffen, ...
  Onze ergotherapeut zoekt samen met jou uit wat de beste hulpmiddelen zijn om je zelfstandigheid te bevorderen. Zij/hij komt hiervoor gratis bij jou aan huis. Ook een goede opvolging nadien is verzekerd. Zo kan je leren om correct gebruik te maken van je hulpmiddel.
   

 • Is er een tussenkomst voor woningaanpassing?

  De Vlaamse Aanpassingspremie kan een tegemoetkoming bieden wanneer je een woningaanpassing doet. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden die verschillen per provincie. De ergotherapeut kan je hierover informeren en de aanvraag samen met jou indienen.

 • Wat zijn de voorwaarden?

  • Je hebt een blijvende handicap.
  • Je bent onder de 65 jaar.
  • In dit geval kan je een aanvraag indienen voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
  • Het VAPH komt tegemoet in de kosten van diensten, voorzieningen, hulpmiddelen en woningaanpassingen.
    
 • Wat moet je nog weten over ergotherapeutisch advies?