handen die een bloempot vasthouden

Pesticidenvrij tuinieren… dat doe je zo!

Mosvorming en onkruid op je terras of oprit? Ongewenste planten in de tuin? Vroeger was het grijpen naar pesticiden een evidente keuze. Maar ook zonder pesticiden kun je je tuin of terras onderhouden. 

handen die een bloempot vasthouden

Zorg voor...

  • Terras

    We kunnen er ons allemaal wel iets bij voorstellen: groene aanslag op het terras en allerlei planten tussen de voegen. Groene aanslag op je verharding kan je het best verwijderen door regelmatig te vegen, schrobben met rivierzand of scherp zand, of door het gebruik van een hogedrukspuit.
    Let op, azijn en (strooi)zout zijn geen milieuvriendelijke middelen en gebruik je dus maar beter niet. Ze zorgen voor een verzuring en verzilting van de bodem (toename van zout in de bodem), wat niet goed is voor je mooie planten.

    Voor het verwijderen van jonge plantjes kan stevig borstelen eveneens een oplossing bieden. Grote, sterke planten kan je het best met een (voegen)mes of voegenkrabber verwijderen. Ook met een onkruidbrander kan je ongewenst kruid bestrijden.

  • De oprit

    De voegen van de klinkers vrijhouden van onkruid kan heel wat tijd en werk vragen. Om dit te vermijden kan je kiezen voor een verharding waar hier en daar groen doorschiet. Denk bijvoorbeeld aan een oprit waar alleen de bandensporen verhard zijn of een oprit in grastegels. Dubbele win-win want, zo heb jij minder werk om je oprit proper te houden én bij een (hevige) regenbui kan het water doorsijpelen in de grond waardoor de waterafvoer niet overbelast wordt. 

  • Gazon

    Een gazon waarin alleen maar gras te vinden is, vraagt heel wat tijd en werk! Een gemengd gazon (met klaver of madeliefjes) is net zo mooi en bruikbaar én vraagt heel wat minder werk. Bovendien brengen witte klavers en boterbloemen wat kleur in je gazon!

  • Moestuin

    Kruidgroei in je moestuin is onvermijdelijk. Het komt spontaan op in een verstoorde grond, bijvoorbeeld na het harken en spitten. Toch kan je op verschillende manieren omgaan met kruidgroei.

    • Beperk de bodemverstoring.  Zaden verschuiven naar de oppervlakte waardoor kiemen ontstaan. De aarde loswerken met een woelvork verkleint de verstoring waardoor er minder kans is op kruidgroei.
    • Beperk lichtinval op de bodem. Tijdens het groeiseizoen bedek je de bodem tussen de groenten best met een mulchlaag, denk maar aan een laagje (0,5 cm) maaisel. Na de oogst kan je een groenbemester, bv. phacelia, zaaien.

    Staat het onkruid er toch al? Verwijder het met een hak of schoffel.