Vaccinatie tijdens de zwangerschap: bescherming voor jou en je baby
Zwangere vrouwen worden aanbevolen om zich tijdens hun zwangerschap zowel tegen griep als tegen kinkhoest te laten vaccineren. Nieuw is dat er nu ook een bescherming is tegen RSV (respiratoir syncytieel virus), een luchtweginfectie waardoor heel wat baby’s in het ziekenhuis belanden.
-
Waarom vaccineren tijdens een zwangerschap?
Vaccinatie biedt een dubbele bescherming:
- jij hebt minder kans om ziek te worden, en je verkleint het risico op complicaties zoals vroeggeboorte;
- de antilichamen die je als mama aanmaakt na vaccinatie, geef je via de moederkoek door aan de baby. Die beschermen de baby de eerste maanden na de geboorte.
Er zijn een paar vaccins die tijdens de zwangerschap worden aanbevolen.
- Voor kinkhoest is er het DTP-vaccin dat tussen de 24e en 32e week van de zwangerschap wordt toegediend. Dit vaccin beschermt ook tegen difterie en tetanus.
- Ben je zwanger in de herfst en/of de winter? Dan is een griepprik een verstandige keuze.
- Sinds kort is er ook een bescherming tegen RSV beschikbaar.
-
Wat zijn de risico’s van deze ziektes?
- Kinkhoest is een ernstige, besmettelijke aandoening van de luchtwegen. De ziekte is vooral voor baby’s gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.
- Griep tijdens de zwangerschap kan zorgen voor een te vroege bevalling of een laag geboortegewicht. Hoge koorts bij de moeder is mogelijk ook schadelijk voor de ontwikkeling van de baby.
- RSV veroorzaakt dan weer luchtweginfecties bij baby’s, soms met ziekenhuisopname tot gevolg.
-
Veiligheid voorop
Het is volkomen begrijpelijk dat je zeker wilt weten dat alles wat je tijdens je zwangerschap doet, veilig is voor je baby. Wees gerust: de aanbevolen vaccinaties zijn uitgebreid getest en veilig bevonden. De keuze om al dan niet te vaccineren ligt weliswaar altijd bij jou als moeder, maar onderzoek en praktijk tonen aan dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de risico’s van de ziekten waartegen ingeënt wordt.
Nieuw: bescherming tegen RSV
RSV, of het respiratoir syncytieel virus, is een virus dat de neus, keel en luchtwegen aantast. Baby’s kunnen hierdoor een piepende ademhaling krijgen en moeite hebben met eten en drinken.
Je kunt je baby op twee manieren beschermen: via een vaccin tijdens de zwangerschap of toediening van antilichamen na de geboorte.
Vaccinatie tijdens de zwangerschap
Tijdens het RSV-seizoen (oktober tot maart) kan je tussen week 28 en 36 een vaccin krijgen dat je baby 5 à 6 maanden na de geboorte beschermt. Het vaccin kost 185 euro en is op voorschrift verkrijgbaar, maar wordt nog niet terugbetaald.
Toediening van antilichamen na de geboorte
Een alternatieve en goedkopere manier om je baby te beschermen is via toediening van antilichamen. Ook deze bieden 5 à 6 maanden bescherming en worden vlak na de geboorte of voor de start van het RSV-seizoen toegediend met een inspuiting bij de baby.
Een terugbetaling (de eigen bijdrage is dan maar 12,10 euro) is mogelijk als men voldoet aan volgende criteria:
- Geboren tijdens het RSV-seizoen
- Geboren vanaf 1 april 2024 *
- Het kind beschikt over een geldig Belgisch Rijksregisternummer
- De moeder heeft het RSV-vaccin niet gekregen
- Je hebt een voorschrift
Bespreek met je arts welke optie het beste is voor jouw situatie en of je een terugbetaling kan krijgen.
* Voor kinderen geboren vóór 1 april 2024, maar jonger dan 13 maanden bij ingang van het RSV seizoen 2024-2025 en die omwille van specifieke redenen het RSV seizoen niet doorgemaakte hebben (cfr. Advies HGR), worden de modaliteiten voor eventuele terugbetaling nog besproken en verduidelijkt.