Anticonceptie

Welke anticonceptie past bij jou?

Gebruik steeds betrouwbare anticonceptie. De pil en het condoom zijn het bekendst, maar er zijn er nog meer. Elke methode heeft voor- en nadelen. Kies de methode die het beste bij jouw situatie past.

Heb je nog vragen? De anticonceptiewijzer van Sensoa kan je helpen in de keuze van een geschikt anticonceptiemiddel of ga langs bij je huisarts.

Anticonceptie

Alleen een condoom kan je beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en hiv. Een soa is een infectie die je kunt oplopen bij onveilig vrijen. Gebruik dus, naast een anticonceptiemiddel, ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Op die manier ben je zowel beschermd tegen zwangerschap als tegen soa’s.

 

En vergeet niet om regelmatig getest te worden !

Anticonceptie methodes

  • De pil

    Er bestaan veel soorten pillen met verschillende hormonale samenstelling. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. Bij correct gebruik is de pil bijna 100% betrouwbaar. Welke pil je neemt, bespreek je best met je arts.

  • De prikpil

    De prikpil is een hormooninjectie die je drie maanden lang tegen zwangerschap beschermt. Het is betrouwbaar, maar beschermt niet tegen soa’s.

  • Het spiraaltje

    Het spiraaltje is een klein plastic voorwerp dat je arts of gynaecoloog in je baarmoeder plaatst. Er bestaan twee soorten:

    • het hormoonspiraaltje: de hormonen in het spiraaltje zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt en is 3 tot 5 jaar werkzaam;
    • het koperspiraaltje: het koper in het spiraaltje is giftig voor mannelijke zaadcellen, waardoor ze niet of nauwelijks in staat zijn om een eicel te bevruchten. Daarnaast maakt koper het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het is 5 tot 10 jaar werkzaam.

    Het spiraaltje is zeer betrouwbaar, maar beschermt niet tegen soa’s.

  • De vaginale ring

    Dit is een ring van buigzaam, doorzichtig plastic die je in je vagina inbrengt. De ring bevat dezelfde hormonen als de pil. Na drie weken haal je de ring eruit. Tijdens de ringvrije week word je ongesteld. Breng elke maand een nieuwe ring in.

    Het is zeer betrouwbaar, maar beschermt niet tegen soa’s.

    Gebruik de ring niet als je borstvoeding geeft.

  • Het hormonaal implantaat

    Een hormonaal implantaat is gemaakt van flexibel plastic dat de arts onder de huid in je bovenarm plaatst. Het geeft elke dag een kleine hoeveelheid hormoon af en kan drie jaar in je bovenarm blijven zitten.

    Het is zeer betrouwbaar, maar beschermt je niet tegen soa’s.

  • De anticonceptiepleister

    Kleef wekelijks een nieuwe pleister op je lichaam. Doe dit drie weken achter elkaar. De vierde week plak je geen pleister en word je ongesteld. In de pleister zitten dezelfde hormonen als in de pil en de vaginale ring.

    Het is zeer betrouwbaar, maar beschermt niet tegen soa’s.

    Gebruik de pleister niet als je borstvoeding geeft.

  • Het pessarium of diafragma

    Dit is een siliconen kapje met een flexibele rand dat de baarmoederhalswand afsluit, de zaadcellen worden zo verhinderd om in de baarmoeder te komen. Breng het pessarium elke keer in je vagina in voordat je seks hebt. Vooraleer je het inbrengt, moet je het insmeren met zaaddodende gel.

    Na de zaadlozing moet het pessarium nog minimum 6 uur in de vagina blijven zitten. Het is niet 100 % betrouwbaar en beschermt niet tegen soa’s.

  • Het condoom

    • Het condoom voor mannen is een hoesje van dun rubber dat om de penis past. Het condoom vangt het sperma op en verhindert zo dat het in de baarmoeder terechtkomt.
    • Het vrouwencondoom is een soort ‘zakje’ van polyurethaan of latex dat je inbrengt in de vagina. Het zakje vangt het sperma op en verhindert zo dat het in de baarmoeder terechtkomt.

     

    Het condoom voor mannen en het vrouwencondoom zijn de enige anticonceptiemiddelen die je ook tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) beschermen.

    Er loopt vaak iets mis met een condoom (scheuren, lekken, afglijden). Daarom is het minder betrouwbaar om zwangerschap te voorkomen.

  • Sterilisatie

    Sterilisatie is een operatie die je onvruchtbaar maakt. Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden. Bij mannen worden de zaadleiders onderbroken (= vasectomie) en bij vrouwen worden de eileiders onderbroken.

    Sterilisatie beschermt niet tegen soa’s.

  • Natuurlijke anticonceptie

    Je moet rekenen op de cyclus en vrijt niet als je vruchtbaar bent. Je moet achterhalen wanneer je vruchtbare periode plaatsvindt.

    Er is nog een groot risico op zwangerschap en je bent niet beschermd tegen soa’s.

  • Coïtus interruptus

    Bij coïtus interruptus of voortijdig terugtrekken trekt de man de penis terug uit de vagina voor hij klaarkomt, om zo een zwangerschap te voorkomen.

    Er is nog een groot risico op zwangerschap en je bent niet beschermd tegen soa’s.