Geconventioneerde zorgverlener

Geconventioneerd of niet-geconventioneerd: wat betekent het?

Ga steeds na of je zorgverlener (arts, tandarts, kinesist, specialist...) geconventioneerd is of niet.

Dokter maakt hartje met handen
 • Geconventioneerde zorgverleners 

  Geconventioneerde zorgverleners volgen de tarieven die vastgelegd werden tussen de artsen en de ziekenfondsen (verbintenistarief). Zij mogen hier niet van afwijken. Dit mag enkel als je als patiënt een bijzondere en/of persoonlijke eis stelt, zoals het verblijf op een eenpersoonskamer zonder dat dit om medische redenen noodzakelijk is of een raadpleging buiten de spreekuren.

 • Niet-geconventioneerde zorgverleners

  Niet-geconventioneerde zorgverleners passen de afgesproken tarieven niet toe. Je betaalt een extra bedrag boven op het officiële tarief. In een aantal situaties mogen zij echter geen supplementen aanrekenen en zijn ze gebonden aan maximumtarieven.

 • Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners

  Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners volgen de tarieven die vastgelegd zijn tussen de artsen en de ziekenfondsen op bepaalde dagen en bepaalde uren. Zo zullen zij bijvoorbeeld bij consultaties thuis een ander tarief vragen.

Tips

 • Kijk steeds of er ‘geconventioneerd’ vermeld staat op het opnameformulier.
 • In het ziekenhuis kun je een lijst verkrijgen van de artsen die wel of niet geconventioneerd zijn. Ook tijdens raadplegingen moet het ziekenhuis je op de hoogte brengen of de arts geconventioneerd is of niet.

Lees ook...