1 op 10 heeft diabetes, 1 op 3 weet het nog niet. En jij?

Diabetes komt meer en meer voor. Het gaat vooral om een stijging van het aantal personen met diabetes type 2. Deze toename is voornamelijk te wijten aan ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging. Ook de vergrijzing speelt een belangrijke rol.

Heel wat personen bevinden zich in de ‘grijze zone’: ze hebben nog geen diabetes, maar wel een hoog bloedglucosegehalte, hetgeen een risico inhoudt om later diabetes te krijgen.

De ontwikkeling van diabetes type 2 kent een lange periode zonder duidelijke symptomen, waardoor het al te vaak toevallig wordt ontdekt. Door een gezonde leefstijl en screening kunnen personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren winnen. Preventie en vroegdetectie kunnen diabetes, maar ook bijkomende complicaties voorkomen of vertragen.

Daarom lanceert de Diabetes Liga (www.diabetes.be) naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag (op 14 november) gedurende de hele maand november een campagne rond preventie, screening en vroegdetectie van diabetes type 2.

Op de website van de Diabetes Liga kun je je risico op diabetes type 2 berekenen en persoonlijk advies krijgen met tips voor een gezonde(re) leefstijl. Het gezondheidskompas geeft ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij de huisarts en maakt het bovendien mogelijk om de resultaten onmiddellijk online met je huisarts te delen.

Bereken jouw risico en praat erover met jouw huisarts.