Aantal besmettingen met mazelen neemt toe

Meer over

Net als in de rest van Europa neemt ook in Vlaanderen het aantal besmettingen met mazelen toe. Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die ook bij gezonde kinderen en volwassenen ernstige complicaties kan veroorzaken.

De belangrijkste adviezen: laat je vaccineren als dat nog niet gebeurd is en blijf thuis bij symptomen passend bij mazelen. 

In Vlaams-Brabant werden al 28 gevallen van mazelen gemeld. Dat heeft wellicht te maken met de nabijheid van Brussel, waar al eerder gesignaleerd werd dat mazelen circuleren. Ook in Oost-Vlaanderen (18) en Antwerpen (12) zijn er meer meldingen. In Limburg (3) en West-Vlaanderen (3) blijft het aantal meldingen nog beperkt. De meeste besmettingen zijn momenteel bij volwassenen van 25 tot 44 jaar en kinderen van 4 tot 9 jaar. 

Mazelen, geen onschuldige ziekte

Mazelen is één van de meest besmettelijke infectieziekten. Het is veel besmettelijker dan griep of COVID-19. De ziekte begint zoals vele andere virale ziektes met gradueel toenemende koorts, een loopneus, rode ogen en hoesten. Typisch voor mazelen is de kenmerkende rode huiduitslag. Die begint eerst achter de oren, in het aangezicht en gaat verder over de romp en het lichaam. Deze vlekjes voelen ruw als schuurpapier. 

De besmettelijke periode duurt van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het verschijnen van de huiduitslag. Je bent dus al besmettelijk voor de huiduitslag verschijnt. 

Bij de meeste mensen verloopt mazelen zonder ernstige gevolgen. Bij 10 tot 20 % van de zieken leidt het soms tot ernstige complicaties. 

man met rode huiduitslag
 • Adviezen om het risico op een ernstig ziekteverloop en de verspreiding van mazelen zo veel mogelijk te verkleinen

  • Vaccinatie zorgt voor de beste bescherming tegen mazelen. In België worden kinderen een eerste keer gevaccineerd op de leeftijd van 12 maanden. Om de bescherming zo hoog mogelijk te krijgen, wordt een tweede dosis aanbevolen op de leeftijd van 9 jaar. 
  • Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die zich verspreidt via de lucht. Wie symptomen van mazelen heeft, blijft het beste thuis. Ga niet in de wachtzaal tussen andere mensen zitten om blootstelling voor andere mensen te voorkomen. Maar neem telefonisch contact op met de huisarts om een afspraak te maken. Zo kan deze voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling aan andere personen te vermijden. 
  • Vermijd contacten tot 4 dagen na de start van de huiduitslag of tot het onderzoek van de dokter heeft uitgewezen dat het niet om mazelen gaat. 
 • Check je vaccinatiestatus

  Heb je als kind mazelen gehad, dan ben je levenslang beschermd door antistoffen. 

  Heb je de ziekte als kind niet doorgemaakt en werd je niet of slechts één keer gevaccineerd? Laat je dan vaccineren via je huisarts. Bij een hoge vaccinatiegraad kan mazelen immers blijven circuleren in groepen waar niet iedereen (volledig) gevaccineerd is.

  Ben je zwanger? Of heb je een verminderde weerstand door een ziekte of behandeling? Dan mag je niet gevaccineerd worden tegen mazelen. Vrouwen met een kinderwens die zich laten vaccineren, magen gedurende één maand niet zwanger worden. 

  Weet jij of je ouders niet of je in het verleden volledig gevaccineerd werd? Raadpleeg online je vaccinatiegegevens via My Health Viewer (MyHealthViewer). Vind je daar geen informatie? Vraag dan advies aan je huisarts.