Ben je zwanger? Laat je vaccineren!

Meer over

In februari signaleerde het Departement Zorg al dat er dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoestbesmettingen waren in Vlaanderen. Nieuwe cijfers van maart en begin april bevestigen dat kinkhoest nog altijd meer dan anders circuleert in Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Het Departement Zorg roept zwangere vrouwen dan ook op om zich tegen kinkhoest te vaccineren tijdens elke zwangerschap. Daarnaast blijft het ook belangrijk om baby’s op tijd te vaccineren tegen kinkhoest.

Van begin 2024 tot 12 april telde het Departement Zorg al 672 meldingen van kinkhoest. Dat is veel meer dan in andere jaren, waar er gemiddeld minder dan 1.000 kinkhoestgevallen per jaar gerapporteerd werden (2017-2019). In Vlaanderen blijft kinkhoest momenteel vooral in Antwerpen (207 meldingen) en Vlaams-Brabant (237 meldingen) circuleren. Ook onze buurlanden melden meer kinkhoest.

Bijna de helft kinkhoestgevallen (334) komen voor bij kinderen tussen 4 en 14 jaar. Bij hen is kinkhoest meestal ongevaarlijk, al is een ziekenhuisopname ook in deze leeftijdsgroep niet uitgesloten. Zij kunnen echter jongere broertjes of zusjes besmetten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor pasgeboren baby’s: zij raken uitgeput door het hoesten en drinken dan niet meer. Soms hoesten baby's met kinkhoest niet, maar stoppen ze af en toe met ademhalen waardoor ze blauw kunnen aanlopen. 

Uit nieuwe cijfers over ziekenhuisopnames blijkt dat van de 50 kinderen jonger dan 1 jaar bij wie kinkhoest dit jaar gemeld werd, er 23 moesten opgenomen worden in het ziekenhuis, 21 daarvan waren jonger dan 6 maanden.

Vaccinatie

Baby’s zijn vatbaar voor kinkhoest, maar kunnen niet meteen gevaccineerd worden. Daarnaast heeft de vaccinatie ook verschillende dosissen nodig voordat de bescherming optimaal is. 

  • De vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het basisvaccinatieschema en gebeurt op 8, 12 en 16 weken en 15 maanden. Een herhaling is aanbevolen op 6 en 14 jaar
  • Om de baby tijdens de eerste weken te beschermen laten zwangere vrouwen zich best elke zwangerschap tussen week 24 en 32 van de zwangerschap vaccineren. Zo worden er al voor de geboorte antistoffen doorgegeven aan de baby. 
  • Kom je in contact met jonge kinderen (familieleden, oppassers, …) dan is een herhalingsinenting om de 10 jaar aangeraden (= cocoonvaccinatie). 

    Meer informatie: Bescherm je (klein)kinderen tegen kinkhoest | Liberale Mutualiteit (lm-ml.be)

Baby vaccinatie