Brusselaar? Vivalis lanceert vaccinatiecampagne ter gelegenheid van de Europese Vaccinatieweek

Meer over

Ben je in orde met je vaccinaties?

Preventie begint bij jezelf – op elke leeftijd. Daarom lanceert Vivalis een nieuwe sensibiliseringscampagne om Brusselaars aan te moedigen hun vaccinatiestatus te controleren. Of je nu tiener, volwassene, senior of toekomstige moeder bent, bepaalde vaccinaties zijn belangrijk om jezelf en je omgeving te beschermen.
De campagne wil iedereen informeren, begeleiden en aanmoedigen om hun vaccinaties met een arts of apotheker te bespreken.

Waar kan je je vaccinatiestatus controleren?

Informatie rond meer recente vaccinaties wordt geleidelijk aan gepubliceerd in je gedeeld elektronisch dossier. Je kunt het raadplegen door in te loggen op de website van het Brusselse Gezondheidsnetwerk. Voor vaccins die al langer werden toegediend, kan je je vaccinatiekaart/-boekje raadplegen (een document waarop de vaccinator informatie noteert over het vaccin en de datum waarop het werd toegediend). Als je de kaart of het boekje kwijt bent, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

Vaccins en herhaalvaccins voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen wordt aanbevolen zich te laten vaccineren om zich te beschermen tegen:

  1. Kinkhoest: Het wordt aanbevolen om je te laten vaccineren tussen de 24e en 32e week van de zwangerschap. Dit vaccin is gecombineerd met dat tegen difterie en tetanus en is gratis beschikbaar via Kind & Gezin (K&G) of l’Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE). Ook vaccinatie van personen in de directe omgeving van de baby wordt sterk aangeraden (bijvoorbeeld grootouders).
  2. Griep: Een griepvaccin wordt aanbevolen in de herfstperiode.
  3. Respiratoir Syncytieel Virus (RSV): Afhankelijk van de uitgerekende bevallingsdatum kan een vaccinatie tegen RSV – dat bronchiolitis veroorzaakt bij pasgeborenen – overwogen worden.
vivalis zwanger vrouw

Vaccins en herhaalvaccins voor tieners en volwassenen

Tieners :

  • Kinderen van 6 tot 18 jaar kunnen de aanbevolen vaccinaties gratis krijgen via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) of via de diensten voor gezondheidsbevordering op school (PSE – Franstalig onderwijs), mits toestemming van de ouders of voogd.

Volwassenen :

  • Tienjaarlijkse herhaling: Een herhalingsvaccinatie om de tien jaar tegen difterie, tetanus en kinkhoest wordt aanbevolen via het gecombineerde dTpa-vaccin.
vivalis jong man

Vaccins en herhaalvaccins voor senioren

Senioren (65+) en risicogroepen :

  • Pneumokokken: Vaccinatie wordt aanbevolen om ernstige infecties te voorkomen.
  • Seizoensgriep: Jaarlijkse griepvaccinatie wordt sterk aangeraden.
  • COVID-19: Vaccinatie wordt aanbevolen volgens de geldende richtlijnen.
  • RSV (Respiratoir Syncytieel Virus): Er bestaat een vaccin, bespreek dit met je huisarts.
vivalis senioren

Waar kan je jezelf laten vaccineren als volwassenen?

  • Volwassenen worden meestal gevaccineerd door hun huisarts. Hij/zij zal je adviseren over de beste aanpak.
  • Er bestaan ook programma's voor volwassenen:
    • Vaccinatie tegen covid: klik hier
    • Griepvaccinatie voor 50-plussers en mensen met bepaalde chronische ziekten. Dit vaccin kan in de apotheek worden toegediend of zonder recept worden afgehaald.
    • Vaccinatie mazelen: voor mensen die nog geen twee dosissen van het vaccin hebben gekregen en de ziekte nog niet hebben gehad. Het vaccin is gratis onder bepaalde voorwaarden.
    • Vaccins voorgeschreven als onderdeel van de reisgeneeskunde.
    • In alle andere gevallen moet je het door je arts voorgeschreven vaccin bij de apotheek kopen voordat je teruggaat naar je huisarts om gevaccineerd te worden.

Terugbetaling door je ziekenfonds

Als volwassene kan je voor de vaccinatie een terugbetaling krijgen van je ziekenfonds.