Ik heb diabetes. Ik sport. Ik win.

Meer over

Een gezonde levensstijl (gezonde voeding, regelmatig bewegen, niet roken, alcohol beperken, …) is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor wie een vorm van diabetes heeft. Want bewegen of sporten verbetert je bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en vermindert stress en je risico op complicaties.

Diabetes maakt sporten en bewegen extra uitdagend, zeker wanneer je insuline gebruikt. Je moet je voeding en eventueel je insuline vooraf goed afstemmen, je bloedsuikerspiegel bewaken om te hoge of te lage waarden tijdens én na het sporten te voorkomen, … Bovendien roept het vaak veel vragen op: Mag ik alle sporten doen? Wat als ik voetproblemen heb? Moet ik mijn medicatie aanpassen? Sporten en bewegen met diabetes vraagt dus om de nodige voorbereiding

Basiskennis rond diabetes en sporten is daarom erg belangrijk, zowel bij mensen met diabetes maar zeker ook bij trainers en coaches. Het is immers belangrijk dat trainers en coaches de signalen kunnen herkennen en ingrijpen wanneer nodig. 

Op Wereld Diabetes Dag (14 november) geeft Diabetes Liga het startschot van hun nieuwe campagne ‘Ik heb diabetes, ik sport, ik win’. Met deze campagne wil de Diabetes Liga de basiskennis in Vlaanderen versterken, zodat mensen met diabetes veilig en gerust kunnen sporten. In samenwerking met sportieve federaties en verengingen in Vlaanderen (zoals Sport Vlaanderen, G Sport Vlaanderen, Wandelsport Vlaanderen, …) lanceert Diabetes Liga een online cursus voor sporters en hun sportbegeleiders. 

Sporten met diabetes: enkele do’s en don’ts

  • Mensen met diabetes

    • Communiceer open: vertel aan andere sporters/trainers op de club dat je diabetes hebt, welke signalen erop wijzen dat je bloedsuiker niet meer OK is en wat men in dit geval moet doen. 
    • Meet je bloedsuiker vóór, tijdens en na je training en onderneem tijdig actie om te grote bloedsuikerschommelingen te voorkomen.
    • Weet dat veel sportgerelateerde factoren een invloed hebben op je bloedsuikerwaarden: intensiteit en duur van de activiteit, fitheid, het moment van de dag, hoeveelheid insuline in je lichaam, stress, temperatuur, … Hou er rekening mee dat zelfs als je op twee verschillende dagen precies hetzelfde doet, de effecten op je bloedsuikerwaarden kunnen verschillen. 
    • Zorg dat je steeds al je diabetesbenodigdheden (snelle suikers, water, reserve diabetesmateriaal, insuline, glucagon, …) bij de hand hebt, ook voor, tijdens en na het sporten. 

    Na het sporten ben je vaak gevoeliger voor insuline (te hoge bloedsuikerwaarden of een verhoogd risico op een te lage bloedsuiker). Hou hier vooral rekening mee in de eerste uren, maar ook tot 24 uur na de inspanning. 

  • Omstaanders, trainers en sportclubs

    • School je bij over sporten met diabetes. Hang als club affiches op van de symptomen van te lage en te hoge bloedsuikerwaarden. 
    • Zorg voor open communicatie tussen sporters, trainers en begeleiders, zonder taboes. 
    • Zet een systeem van sportbuddy’s op: sporters die helpen om de symptomen van te lage of te hoge bloedsuikerwaarden te herkennen. Bespreek ook hoe en waar mensen met diabetes hun waarden regelmatig kunnen controleren. 
    • Voorzie suikerrijke en suikervrije dranken op de club en tijdens de training. 
    • Creëer een gezonde sportomgeving: zet in op gezonde voeding en rookverbod.