Geeft diabetes je kopzorgen? Spreek erover

Meer over

Geeft diabetes je kopzorgen? Spreek erover

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor diabetes.

Want 1 op 10 Vlamingen heeft diabetes en 1 op 3 weet dat niet. Diabetes is 24/7 aanwezig, zonder pauzemomenten, en brengt heel wat met zich mee.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij zelfmanagement cruciaal is voor een optimale behandeling. Die constante nood aan zelfzorg brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee, wat een groot effect kan hebben op de mentale gezondheid. Deze mentale impact wordt vaak onderschat.

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag lanceert de Diabetes Liga de campagne ‘Geeft diabetes je kopzorgen? Spreek erover’. Met deze campagne focussen ze op de mentale impact van diabetes.

 

 

Wat is diabetes distress?

Diabetes distress verwijst naar de emotionele last die je kan ervaren, als gevolg van het leven met en het opvolgen van je diabetes. Deze emotionele last kan zich uiten in gevoelens van frustratie, schuld, verdriet, zorgen of angst. Wanneer deze emoties de bovenhand krijgen in je dagelijks leven, zoals op het werk, op school, in je familie of relaties, kunnen ze voor extra uitdagingen zorgen, zowel voor jou als voor je omgeving. Diabetes distress mag niet geminimaliseerd worden en erover spreken kan helend werken.

De mate van distress die je ervaart kan schommelen doorheen de tijd. Zo is het bijvoorbeeld normaal om meer last te ervaren vlak na je diagnose, bij grote veranderingen in je behandelplan, bij het opstarten van insuline of bij het oplopen van complicaties.

Misschien heeft iemand in je naaste omgeving diabetes, waardoor jij als partner, ouder, familielid, vriend, … emotionele uitdagingen ervaart.

 

Op www.diabetes.be/kopzorgen vind je informatie over diabetes distress en hoe je dit kan aanpakken als persoon met diabetes, als ouder van een kind met diabetes of als partner. Je vindt er ook een vragenlijst om jouw mate van diabetes distress te meten. In de flyer ‘Diabetes distress’ worden enkele tips en tricks gebundeld om om te gaan met de mentale impact van diabetes.