Nieuwe COVID-19 vaccinatie in het najaar

Het coronavirus is momenteel goed onder controle. Toch is een vaccinatie tegen COVID-19 in het najaar voor een aantal mensen aanbevolen.

Het gaat om ongeveer 2 miljoen prioritaire personen:

  • iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg
  • personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten
  • alle personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen

Door vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep worden kwetsbare personen beschermd tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Minder mensen moeten daarnaast een beroep doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het in het najaar altijd druk hebben, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

Ben je jonger dan 65 jaar zonder onderliggende ziekten, dan is vaccinatie niet aanbevolen, maar staat het je wel vrij om je te laten vaccineren.

Er wordt steeds gebruik gemaakt van het laatste beschikbare vaccin. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra en er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen zijn. De vaccins zullen toegediend worden via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, …

Contacteer rechtstreeks je huisarts of apotheker om een afspraak voor vaccinatie te maken.