Stijgende circulatie van kinkhoest

Meer over

Er zijn dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan in vorige jaren. Vooral in Vlaams-Brabant, maar ook in Antwerpen stijgen de meldingen...

Kinkhoest kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar. Vaccinatie is cruciaal en wordt sterk aangeraden voor kinderen vanaf de leeftijd van acht weken en tijdens elke zwangerschap. Ook de rest van het gezin laat zich best vaccineren als dat meer dan 10 jaar geleden is. Vaccinatie tegen kinkhoest is onderdeel van het basisvaccinatieschema in Vlaanderen en is gratis voor kinderen en volwassenen.

Het Departement Zorg telde dit jaar al 159 meldingen van kinkhoest. In de jaren voor de COVID-pandemie werden gemiddeld minder dan 1.000 kinkhoestgevallen per jaar gemeld, of een gemiddelde van 80 in de maand januari (2017-2019). In 2023 merkte het Departement al een toename van het aantal kinkhoestgevallen vooral in West- en Oost-Vlaanderen. Bij de meldingen uit 2024 valt op dat er vooral in Antwerpen (46) en Vlaams-Brabant (57) meer gevallen zijn dan de voorbije jaren. 

De meeste kinkhoestgevallen komen voor bij kinderen tussen 4 en 9 jaar, wat niet onlogisch is. Na de vaccinaties als baby is er een boostervaccin op 6 jaar, omdat de bescherming dan begint af te nemen. Vlak voor die booster of als de booster niet wordt gegeven, is de bescherming dus verminderd. Dit jaar kwamen in deze leeftijdscategorie al 56 meldingen binnen. Voor deze kinderen is kinkhoest niet zo gevaarlijk, maar ze kunnen hun jongere broers of zussen besmetten die wel erg kwetsbaar en vatbaar zijn voor complicaties.

  • Vaccinatie

    Baby’s zijn vatbaar voor kinkhoest, maar kunnen niet meteen gevaccineerd worden. Daarnaast heeft de vaccinatie ook verschillende dosissen nodig voordat de bescherming optimaal is. 

    • De vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het basisvaccinatieschema en gebeurt op 8, 12 en 16 weken en 15 maanden. Een herhaling is aanbevolen op 6 en 14 jaar
    • Om de baby tijdens de eerste weken te beschermen laten zwangere vrouwen zich best elke zwangerschap vaccineren. Zo worden er al voor de geboorte antistoffen doorgegeven aan de baby. 
    • Kom je in contact met jonge kinderen (familieleden, oppassers, …) dan is een herhalingsinenting om de 10 jaar aangeraden (= cocoonvaccinatie).