Vanaf juli meer uitgebreid meningokokkenvaccin voor baby's in Vlaanderen

De Vlaamse overheid biedt gratis vaccinaties aan om pasgeboren baby's te beschermen tegen verschillende gevaarlijke en besmettelijke ziekten. Tot op heden werd er een vaccin verstrekt om te beschermen tegen meningokokken van serogroep C. 

Vanaf juli zal dit vaccin vervangen worden door een combinatievaccin dat bescherming biedt tegen meningokokken van serogroepen A, C, W en Y. Kinderen die eerder al gevaccineerd werden met het vaccin tegen serogroep C kunnen het combinatievaccin niet meer gratis bekomen. 
 

Meningokokkeninfecties in Vlaanderen - Grafiek 2023
  • Over meningokokken

    Meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die kan leiden tot hersenvliesontsteking (meningitis), hersenontsteking (encefalitis) of bloedvergiftiging (sepsis). De gevaarlijkste serogroepen voor de mens zijn A, B, C, W135 en Y. Dankzij vaccinaties zijn meningokokkeninfecties als gevolg van serogroep C aanzienlijk verminderd in Vlaanderen. Echter, infecties veroorzaakt door de serogroepen W en Y namen toe vóór de COVID-pandemie.

    In 2019 adviseerde de Hoge Gezondheidsraad daarom om het vaccin tegen meningokokken C in het basisvaccinatieschema te vervangen door het geconjugeerde vaccin tegen meningokokken ACWY. Momenteel is er geen systematische aanbeveling voor vaccinatie tegen serogroep B, dus dit vaccin wordt momenteel niet gratis aangeboden.

  • Vaccinatie tegen mazelen vervroegd

    Voor vaccinatie tegen mazelen, bof en rubella wordt een combinatievaccin gebruikt, dat twee doses vereist. De eerste dosis wordt gegeven op 12 maanden leeftijd. Vanaf het komende schooljaar wordt de tweede dosis niet langer gegeven in het vijfde leerjaar, maar in het vierde leerjaar.

    Joris Moonens (Departement Zorg) verklaart: "Hiermee volgen we de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om de tweede dosis tegen mazelen uiterlijk op 9-jarige leeftijd te geven. Deze dosis wordt meestal toegediend via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) tijdens een medisch consult op school."