Verband tussen ongezonde voedselomgeving rond scholen en overgewicht bij kinderen

Een studie van Sciensano (in opdracht van Zorg en Gezondheid) toont aan dat de voedselomgeving rond scholen ongezonder is geworden. Een ongezonde voedselomgeving is een omgeving die de keuze voor ongezonde voeding en drank gemakkelijker maakt dan deze voor gezonde voeding. Steeds meer traditionele, lokale winkels zoals groente- en fruitwinkels of bakkers hebben plaats gemaakt voor fastfoodrestaurants en gemakswinkels.

De onderzoekers stelden ook vast dat er een verband is tussen de voedselomgeving rond scholen en het gewicht van kinderen tot 12 jaar. Hoe meer fastfoodrestaurants en gemakswinkels er in de buurt van scholen zijn, hoe hoger de gemiddelde BMI (= Body Mass Index) van de schoolgaande kinderen is. Vooral jonge kinderen lijken vatbaarder te zijn voor een ongezonde voedselomgeving.

Voor kinderen en jongeren is een gezond voedingspatroon extra belangrijk omdat hun mentale en fysieke ontwikkeling nog volop aan de gang is. Wat je eet hangt niet enkel af van je individuele keuzes, maar wordt ook sterk beïnvloed door je leefomgeving.

Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school. Het is dan ook belangrijk om een gezonde voedselomgeving binnen en rond scholen te creëren zodat het kopen en eten van gezonde voeding gemakkelijker en aantrekkelijker is voor kinderen.

Wil je meer weten? Neem een kijkje op www.zorg-en-gezondheid.be.