Regionale maatschappijen van onderlinge bijstand (RMOB)
De Regionale Maatschappij van Onderlinge Bijstand voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUMUT (RMOB – BRUMUT)
-
Oorsprong van de RMOB
Sinds de 6e Staatshervorming werden een aantal bevoegdheden overgeheveld naar de deelstaten. Deze overheveling heeft betrekking op bevoegdheden inzake gezondheidszorg en bijstand aan personen. In het licht hiervan werden de Regionale Maatschappijen van Onderlinge Bijstand opgericht.
Onze Brusselse Maatschappij van Onderlinge Bijstand heet voluit « RMOB van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest», ook wel RMOB BRUMUT.
De goedkeuring van de oprichting van de RMOB BRUMUT door de CDZ werd gepubliceerd in het Belgisch Staasblad van 21 november 2018. Het erkenningsnummer voor de CDZ is 480/03 en het ondernemingsnummer is 0713.873.874.
Onze RMOB BRUMUT maakt het mogelijk dat onze leden van de LM, die woonachtig zijn in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest, kunnen genieten van bepaalde rechten die verbonden zijn aan de overgehevelde bevoegdheden, zoals o.a. tussenkomsten bij tabaksontwenning, voor mobiliteitshulpmiddelen of voor de individuele hulpmiddelen.
-
Actieve partner
De RMOB's zijn actieve partners op alle overlegniveaus van het AViQ (Agentschap voor een Kwaliteitsvol Leven) voor Wallonië en van Iriscare voor Brussel. Ze werken productief mee aan de ontwikkeling van een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid dat gericht is op de behoeften van de burger. In die hoedanigheid vervullen ze actief hun mandaten en nemen ze regelmatig deel aan de discussies binnen de instelling.
-
Welke zijn de betrokken instellingen en prestaties?
De Brusselse instellingen, die erkend zijn door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en die betrokken zijn bij deze hervorming, zijn:
- dagverzorgingscentra
- psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT)
- rustoorden voor bejaarden (ROB) en de rust- en verzorgingstehuizen (RVT),
- initiatieven voor beschut wonen (IBW)
- multidisciplinaire begeleidingsteams voor palliatieve zorgverlening
- centra voor functionele revalidatie
Wat prestaties betreft, beheert de Regionale Maatschappij van Onderlinge Bijstand (RMOB) rechten van personen, gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, op tussenkomsten voor:
- rookstopbegeleiding
- mobiliteitshulpmiddelen
- individuele hulpmiddelen
-
Welke stappen dien je als lid te ondernemen?
Voor de zorgen die worden verstrekt in een door de Staashervorming betrokken instelling (bv. een rust- en verzorgingstehuis), zijn het de instellingen zelf die de nodige documenten bezorgen aan de RMOB waar je als Brusselaar lid van bent. Je moet zelf dan ook niets ondernemen.
Zoek je meer informatie over de betrokken instellingen, prestaties of over de criteria voor terugbetaling? Al deze informatie is te vinden op de website van IRISCARE.
Rookstopbegeleiding in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Tussenkomst voorzien door Iriscare : 8 raadplegingen worden terugbetaald, om de 2 jaar
Ben je gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan bedraagt de tussenkomst 30 euro voor een eerste sessie en 20 euro voor de volgende sessies met een maximum van 7 sessies over een periode van twee kalenderjaren. Voor zwangere vrouwen bedraagt de tussenkomst 30 euro voor elke sessie, met een maximum van 8 sessies per zwangerschap.
Om hiervan te genieten, moet je een voorschrift van de gynaecoloog voorleggen met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum.
-
Voorwaarden
Om de genieten van de Brusselse tussenkomst voor rookstopbegeleiding, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:
- Gedomicileerd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Lid zijn van een Brusselse verzekeringsinstelling (RMOB)
- Een arts of tabakoloog raadplegen, die erkend is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Als je een tabakoloog raadpleegt, die erkend is buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je eveneens genieten van een tussenkomst op voorwaarde dat de betrokken tabakoloog de procedure van facturatie in Brussel volgt.
Het volstaat vervolgens om het getuigschrift van verstrekte zorgen over te maken aan je ziekenfonds (of het getekende facturatiedocument, indien je een erkende tabakoloog hebt geraadpleegd, die geen zorgverstrekker is zoals bv. een psycholoog).
De lijst van de terugbetaalde tabakologen vind je op de websites van de VRGT en de FARES:
Voor de Nederlandstaligen: www.tabakologen.be
Voor de Franstaligen : www.tabacologues.be
Mobiliteitshulpmiddelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Wat is een mobiliteitshulpmiddel?
Een mobiliteitshulpmiddel maakt het mogelijk dat een persoon, die problemen ondervindt om zich op een autonome wijze te verplaatsen, toch zijn/haar mobiliteit kan behouden.
Deze hulpmiddelen zijn o.a.:
- manuele rolstoelen,
- elektische rolstoelen,
- rollators,
- stasystemen,
- scooters,
- wandelstokken,
- orthopedische driepoot wandelstokken.
-
Voorwaarden
- Je bent gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Je kan een medisch voorschrift voorleggen van je arts voor een mobiliteitshulpmiddel.
In dat geval heb je misschien recht op een tussenkomst van je Brusselse Regionale Maatschappij van Onderlinge Bijstand.
Ben je, als Brusselaar, ook aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming (VSB) ?
Dan heb je de keuze. Ja kan een tussenkomst vragen bij je zorgkas, of bij je Brusselse Regionale Maatschappij van Onderlinge Bijstand. Maar je mag beide aanvragen niet cumuleren.
-
Aanvraagprocedure Iriscare
Te volgen stappen :
1) Je begeeft je naar je arts opdat hij/zij je een voorschrift zou bezorgen.
2) Zodra je het medisch voorschrift van de arts hebt ontvangen, volstaat het om dit af te geven aan een bandagist (of orthopedisch technoloog met een erkenning als verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen), die je het meest aangewezen mobiliteitshulpmiddel zal voorstellen, rekening houdend met de bestaande technische mogelijkheden.
De orthopedisch technoloog voor mobiliteitshulpmiddelen zal het aanvraagdossier indienen bij je Brusselse verzekeringsinstelling.
Dit aanvraagdossier, samengesteld door de orthopedisch technoloog voor mobiliteitshulpmiddelen (bandagist), dient uit de volgende documenten te bestaan:
- Een medisch voorschrift (bijlage 19)
- Een multidisciplinair functioneringsverslag (bijlage 19 bis), indien nodig
- Een motivatierapport (bijlage 19 ter)
- Een aanvraag tot tussenkomst van Iriscare voor een mobiliteitshulpmiddel (bijlage 20)
3) Het is aan je Brusselse verzekeringsinstelling (RMOB BRUMUT) om te beslissen om je de tussenkomst voor het mobiliteitshulpmiddel al dan niet toe te kennen en dat op basis van de ontvangen documenten. De RMOB BRUMUT zal haar beslissing kenbaar maken.
4) In geval van akkoord zal de orthopedisch technoloog voor mobiliteitshulpmiddelen of de bandagist je het mobiliteitshulpmiddel bezorgen.
Opgelet!
- Als je zelf een mobiliteitshulpmiddel koopt vóór de definitieve beslissing van je Brusselse verzekeringsinstelling zal je, in geval van weigering, geen tussenkomst genieten.
- Voor bepaalde types van rijhulpmiddelen en andere mobiliteitshulpmiddelen, kan het zijn dat je, ondanks de tussenkomst van je Brusselse verzekeringsinstelling, toch nog een supplement moet betalen.
- Voor een rollator is er geen aanvraagprocedure en er is dan ook geen akkoord van de adviserend arts vereist. Er wordt een tussenkomt toegekend voor een rollator als de erkende bandagist een medisch voorschrift of een afleveringsattest bezorgt.
Voor meer informatie over de mobiliteitshulpmiddelen in Brussel kan je terecht op de website van Iriscare: Mobiliteitshulpmiddelen | Personen met een handicap | Burgers | Iriscare
Sinds 1 januari 2024 kan je Brusselse verzekeringsinstelling bijkomende tegemoetkomingen verzekeren, op voorwaarde dat je handicap (d.w.z. de beperking van de mogelijkheden tot sociale en professionele integratie, als gevolg van een gebrek of een vermindering van ten minste 30% van de fysieke capaciteit) is opgetreden voor de leeftijd van 65 jaar.
Het betreft volgende tussenkomsten:
- het onderhoud en herstellingen van uw mobiliteitshulpmiddel
- aandrijfhulpmiddelen
- tweede rolstoel
- tweede antidecubituskussen
- de aanvullende hulpmiddelen, waarvoor geen nomenclatuurnummer bestaat
- besturingssystemen met geïntegreerde omgevingsbediening op een elektronische rolstoel
Het betreft tegemoetkomingen die vroeger werden toegekend door de dienst PHARE.
De orthopedisch technoloog in de mobiliteitshulpmiddelen en je Brusselse verzekeringsinstelling zullen je begeleiden tijdens de hele procedure.