kleinkind met grootmoeder

LM denkt aan Wereldalzheimerdag

Wereldalzheimerdag

In Vlaanderen leven naar schatting zo’n 132.000 mensen met dementie. Daarvan verblijft ongeveer 70% thuis. Ze worden verzorgd door hun partner, kinderen of andere familieleden. De naasten van personen met dementie hebben goede bedoelingen, maar vaak niet de kennis om hun geliefde gepast te begeleiden.  

Hieronder vind je vijf feiten en fabels over dementie.Beantwoord de vraag en klik ze open voor het juiste antwoord. Wil je meer weten hoe je personen met dementie kan begeleiden, of wil je ontdekken wat LM voor jou kan betekenen? Neem dan zeker deel aan onze webinar op 25 november.  

5 feiten en fabels over dementie. Wist jij ze al allemaal?

 • Dementie is een ander woord voor de Ziekte van Alzheimer

  FOUT: 

  Antwoord: Dementie is een syndroom. De ziekte van Alzheimer is de oorzaak. 

  Dementie is dus een verzamelnaam voor alle vormen van dementie. De Ziekte van Alzheimer is dus een vorm van dementie. Zoals je ook bv. Lewy Body dementie of Frontotemporale dementie hebt.  

  Hieronder enkele voorbeelden ter vergelijking.  

  Syndroom 

  Ziekte 

  Symptomen 

  Dementie 

  Ziekte van Alzheimer 

  Geheugenstoornissen, afasie, apraxie, … 

  Aids 

  HIV 

  Koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies, … 

  Griep 

  Influenzavirus 

  Koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, … 

 • Dementie komt alleen voor op hoge leeftijd

  FOUT:

  Antwoord: Dementie kan je ook krijgen op jonge leeftijd. Wanneer de diagnose gesteld wordt voor je 65ste spreken we van jongdementie. Het is wel zo dat dementie meer voorkomt op oudere leeftijd. 

  Cijfers jongdementie: +/- 8000 (waarvan 1800 met formele diagnose) 

  Cijfers dementie in Vlaanderen + Brussel: +/- 140.000 

  *Deze cijfers zijn steeds schattingen. 

 • Dementie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen

  JUIST:

  Antwoord: De verklaring is eenvoudig. De levensverwachting bij vrouwen is hoger. Hoe ouder men wordt hoe meer kans op een diagnose dementie. Daaruit volgt dat dementie meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. 

 • Dementie overkomt je. Je kan het niet voorkomen of uitstellen

  FOUT:

  Antwoord: De rol van een gezonde levensstijl is niet te onderschatten. Je kan dus preventief het één en ander doen. Beschermende factoren zijn bv. cognitief en sociaal actief blijven, veel bewegen, gezonde voeding, … om er maar enkele te noemen. 
  Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een passieve houding, roken, hoge bloeddruk en (overmatig) alcoholgebruik een negatief effect hebben. 

 • Vergeetachtigheid is het begin van dementie

  FOUT:

  Antwoord: Vergeetachtigheid op zich wijst niet op dementie. Vergeetachtigheid kan een tijdelijk karakter hebben en hoeft dus niet altijd een symptoom te zijn van dementie. 
  Bovendien is het zo dat bij een aantal vormen van dementie (bv. Frontotemporale dementie) vaak in het begin geen geheugenproblemen worden vastgesteld. 

Webinar omgaan met dementie

kleinkind met grootmoeder