Wat kun je doen tegen wagenziekte?
Heb jij last van zweten, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of buikpijn in de wagen, de bus, de trein of op het vliegtuig?
Met deze tips kan je de ongemakken bij wagenziekte binnen de perken houden.
Wat veroorzaakt wagenziekte?
- Alle bewegingen die we registreren via de ogen, de spieren en de evenwichtsorganen in het binnenoor worden opgeslaan in de hersenen. Bij een bewegingsziekte raakt het evenwichtsorgaan in de hersenen in de war omdat het tegenstrijdige informatie registreert: enerzijds heeft het lichaam een gevoel van stilstand (door te zitten) en anderzijds registreren de ogen de bewegingen van buiten.
- Omdat je geen controle hebt over de bewegingen van het voertuig kunnen sommige bewegingen onverwacht voorkomen. Hierdoor wordt het evenwichtsorgaan geprikkeld. Bestuurders hebben daarom vaak minder last van wagenziekte.
- Iedereen kan wagenziekte krijgen, maar niet iedereen is er even gevoelig voor. Jonge kinderen en jongvolwassenen zijn meer vatbaar omdat hun evenwichtsorgaan nog onvoldoende ontwikkeld is.
- De gevoeligheid voor wagenziekte vermindert door regelmatig te reizen en neemt ook af met de leeftijd.
Wat kun je doen?
- Eet een paar uur voor vertrek een lichte maaltijd.
- Drink voor en tijdens de reis geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken.
- Zit voorin of achter het stuur. Kun je niet voorin plaatsnemen, fixeer je dan op een vast punt buiten het voertuig, zoals de horizon of een berg.
- Zit met de rijrichting mee.
- Vraag de bestuurder rustig te rijden en scherpe bochten en hard remmen te vermijden. Kies voor wegen met weinig bochten.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in het voertuig en zet de verwarming niet te hard.
- Lees niet in de wagen.
- Neem regelmatig een pauze.
- Je kan preventief een geneesmiddel nemen. Raadpleeg steeds de apotheker en lees de bijsluiter voor gebruik. De meeste medicatie versuft en mag niet door bestuurders ingenomen worden.