Meisje eet spaghetti

Tandvriendelijke voeding

Knabbel niet hele dag door

Knabbel niet de hele dag door, maar eet maximaal vijf keer per dag: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Zo beperk je het aantal moment dat de tanden blootgesteld worden aan zuren. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen. 

 • Kies gezonde tussendoortjes: rauwe groenten, vers fruit, magere ongesuikerde melkproducten of een belegde boterham. Zin in koek? Kies dan voor een koek rijk aan voedingsvezels en relatief arm aan vet, suiker en natrium. Drink hierna een glas water of melk.
 • Drink water of melk. Water spoelt de zuren weg.
Meisje drinkt melk in keuken

Fruit en sappen

 • Fruit bevat van nature suiker en sommige soorten bevatten ook zuren. Gedroogd fruit is erg zoet en kleeft gemakkelijk aan de tanden. Eet daarom niet de hele dag door fruit, maar best tijdens of direct na de maaltijd
 • Verpakte sappen bevatten vaak veel meer suiker dan versgeperste sappen. Kies wel steeds voor deze ‘zonder toegevoegde suiker’.
 • Geperste sappen tasten de tanden wel harder aan dan een stuk fruit. Door het kauwen stimuleert een stuk fruit namelijk de aanmaak van speeksel, wat de zuren sneller neutraliseert en wegspoelt.
   
Fruitsappen

Waarom eet je dessert best meteen na de maaltijd?

Een maaltijd zal de zuren door de grotere hoeveelheid speeksel gemakkelijker neutraliseren en verdunnen.

Eet je een dessert onmiddellijk na de maaltijd. Kies bij voorkeur voor een fruit- of melkdessert. Beperk zoete of vetrijke desserts tot één keer per week en drink nadien een glas water. Als je een dessert meer dan 30 minuten na de maaltijd eet, gaat het om een tussendoortje, wat een extra zuurmoment is.

Fruitsla

Tip: kauw goed

Hierdoor verhoogt de speekselproductie waardoor de zuren in de mond geneutraliseerd worden.

Goede gewoonten na het eten

 • Spoel met water. Ook een mager, ongesuikerd melkproduct (een glas melk of een stukje kaas) zorgt voor bescherming.
 • Flos je tanden, maar wacht minstens een half uur om je tanden te poetsen zodat speeksel de zuren kan neutraliseren en de tanden zich kunnen herstellen.
   
man tanden flossen

Al gehoord van zuigflescariës?

Zuigflescariës is tandbederf dat begint vanaf de leeftijd van 12-18 maanden. Het komt voor bij kinderen die voortdurend zoete drank, ook melk, drinken. Als je je kind ook ’s nachts een fles meegeeft in bed is de schade nog groter. ’s Nachts daalt namelijk de speekselproductie waardoor de beschermende werking verdwijnt.

Peuter poetst tanden in badkamer

Wat met suikervrije kauwgom?

Suikervrije kauwgom kan met mate.

meisje eet kauwgum