Vrouw glimlacht

Suikervrije kauwgom is gezond voor je mond: feit of mythe?

Een goede dagelijkse mondhygiëne is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid.

Hieronder vind je een aantal stellingen over mondgezondheid: welke zijn feiten en welke mythes?

Vrouw glimlacht
 • 1. Zero (of light) frisdrank is veilig voor je tanden

  Mythe.

  Hoewel zero (of light) frisdrank geen (of minder) suiker bevat, is deze frisdrank erg zuur. Dit zorgt ervoor dat je tandglazuur wordt aangetast. Je tanden worden hierdoor geler van kleur en gevoeliger voor allerlei prikkels (bv. koude).

 • 2. Bloedt je tandvlees bij het poetsen? Stop dan met poetsen!

  Mythe.

  Bloedend tandvlees is een teken dat je tandvlees ontstoken is. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Besteedt tijdens het poetsen extra aandacht aan de ontstoken plaatsen om de tandplak weg te halen. Goed poetsen (minstens 2 maal per dag gedurende minstens 2 minuten) en flossen is de boodschap.

  Bloedt je tandvlees na 2 weken zorgvuldig poetsen nog steeds? Maak dan een afspraak met je tandarts of mondhygiënist.

  Meer info over tandvriendelijke voeding lees je hier.

 • 3. Suikervrije kauwgom? Gezond voor je mond!

  Feit.

  Kauwen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt. Speeksel is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Het spoelt voedingsresten weg, beschermt het tandglazuur en neutraliseert zuren die het tandweefsel aantasten. 

 • 4. Bij een slecht ruikende adem is een mondspoelmiddel dé oplossing

  Mythe.

  Een slecht ruikende adem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën en voedselresten op de tong en tanden. Mondspoelmiddel is niet voldoende om deze bacteriën en voedselresten weg te krijgen. Goed poetsen, ook tussen je tanden en op je tong, blijft belangrijk!

  Vraag jij je wel eens af of je goed poetst? Lees het hier.

 • 5. Alleen witte tanden zijn gezond

  Mythe.

  De tandkleur en -helderheid verschilt van persoon tot persoon. Tanden worden donkerder met het ouder worden. Ze kunnen verkleuren door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken (bv. koffie), door roken of door tandproblemen (bv. aantasting van tandglazuur).

  Er bestaan veel producten om tanden witter te maken. Deze producten zijn niet altijd zonder gevaar. Vraag steeds advies aan je tandarts of mondhygiënist voordat je ze gebruikt.

 • 6. Fluoride in je tandpasta is kankerverwekkend

  Mythe.

  Fluoride biedt extra bescherming tegen de aantasting van je tandglazuur. Hierdoor vermindert de kans op gaatjes met 25%. De hoeveelheid fluoride in je tandpasta houdt, bij correct gebruik, geen gezondheidsrisico’s in.

 • 7. Van roken kunnen je tanden loskomen

  Feit.

  Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers.Daardoor lopen ze meer kans op tandvleesontstekingen. Wanneer je deze ontstekingen in een vroeg stadium opmerkt, kan je dit eenvoudig oplossen door goed te poetsen.

  Roken zorgt er echter voor dat de verschijnselen van een tandvleesontsteking vaak niet of te laat worden opgemerkt. Hierdoor kan de ontsteking zich onopgemerkt uitbreiden en zelfs het kaakbot aantasten. Hierdoor komen je tanden los.

 • 8. Als ik in het voorgaande jaar niet naar de tandarts geweest ben, krijg ik niets meer terugbetaald van het ziekenfonds

  Mythe.

  Het mondzorgtraject, van toepassing vanaf 18 jaar, houdt in dat de terugbetaling van de meeste types tandzorg beter is als je minstens 1 keer per jaar naar de tandarts gaat. Ben je vorig jaar niet langs geweest dan zal je minder terugbetaald krijgen van het ziekenfonds, maar er is nog steeds een tussenkomst.

  Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming (wegens een laag inkomen) en ging je het voorgaande jaar niet naar de tandarts? Dan betaal je maximaal 2 euro meer dan wanneer je wel naar de tandarts ging het jaar ervoor.

  Lees hier meer over het mondzorgtraject. 

Brochure gezonde tanden

Met een goede mondverzorging hou je je tanden en tandvlees gezond.

man tanden flossen