Coronatest nodig? Je hoeft niet altijd naar de huisarts

De besmettingen blijven stijgen en daardoor neemt ook het aantal testen toe. Testen blijft belangrijk om elkaar te beschermen en het aantal besmettingen op te volgen. Om de werkdruk bij huisartsen te verlichten werden deze maatregelen genomen:
 • Had je een hoogrisicocontact? Wacht op je testcode

  • De contactopvolging of het CLB (als het contact op school plaatsvond) zal je verwittigen via telefoon, sms of mail als je een hoogrisicocontact had (contact gedurende meer dan 15 minuten en binnen een afstand van 1,5m). Je ontvangt een testcode, waarmee je een afspraak kan maken in het testcentrum. 
  • Als een besmette persoon je zelf heeft ingelicht, contacteer dan niet je huisarts, maar vraag of de deze persoon je contactgegevens doorgeeft aan de contactopvolging. Op deze manier ontvang je een testcode waarmee je een afspraak kan maken in het testcentrum. Beperk ondertussen je contacten zoveel mogelijk en draag een mondmasker.
  • Contacteer zelf contactopvolgers (02 214 19 19) bij een besmetting, een positieve zelftest of een rood corona-alert.
    
 • Zelfevaluatie als je symptomen hebt

  Voel je je ziek en denk je dat je corona hebt (hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak- of reukverlies,…)? Dan kan je via een online vragenlijst nagaan of je je best laat testen. Als dat het geval is, ontvang je een testcode waarmee je een afspraak kan maken in het testcentrum. 

  Opgelet: een vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts. Buiten de consultatie-uren neem je contact op met de arts van wacht. Die vind je via het nummer 1733 of het antwoordapparaat van je eigen huisarts. In dringende gevallen bel je naar 112.

 • Meer info?