Doe de Colotest! Het is gratis en kan je leven redden

Meer over

In 9 van de 10 gevallen is dikkedarmkanker - de op één na dodelijkste vorm van kanker in België - te genezen als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Toch gebruikt slechts 12% van de bevolking tussen de 50 en 74 jaar de Colotest...

In 2020 kregen 7.300 Belgen de diagnose darmkanker. Omdat de ziekte in ons land jaarlijks aan meer dan 2.600 mensen het leven kost, is het na longkanker de meest dodelijke vorm van kanker in België. Het is dan ook een bijzonder verraderlijke kanker, omdat hij zich heel traag ontwikkelt en de patiënt meestal pas na enkele jaren symptomen vertoont. In dat stadium is een zwaardere behandeling nodig, met meer bijwerkingen. Het risico op overlijden is bovendien veel groter.

Nochtans kan de ziekte in 9 van de 10 gevallen genezen worden als ze in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom zijn preventie en screening van cruciaal belang in de strijd tegen deze vorm van kanker. “Gelukkig kan darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord met een eenvoudige en doeltreffende test: de Colotest. In Brussel is deze test gratis verkrijgbaar bij de apotheek. Als je vanaf de leeftijd van 50 jaar de Colotest uitvoert, verminder je echt het risico om op een dag de diagnose te krijgen van vergevorderde darmkanker”legt Dr. Jean-Benoît Burrion uit, coördinator van Bruprev (een vzw die in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (COCOM) kankeropsporing organiseert voor de bevolking).

  • Hoe verloopt de Colotest?

    De Colotest is veilig en pijnloos. Je haalt je Colotest bij de apotheek en voert de test thuis uit volgens een heel eenvoudige procedure. Vervolgens wordt de test in een speciale voorgefrankeerde envelop per post naar het laboratorium gestuurd. Binnen de twee weken wordt het resultaat meegedeeld aan de geteste persoon en aan zijn of haar behandelend arts.

  • Wat als het resultaat van de test positief is?

    Geen paniek! Dat betekent niet noodzakelijk dat je kanker hebt. De test heeft gewoonweg sporen van bloed gevonden in je ontlasting, maar in 9 van de 10 gevallen is het geen kanker. Wel wordt een colonoscopie aangeraden om je darmen grondig te laten onderzoeken. Bij elke 100 colonoscopieën die na een positieve Colotest worden uitgevoerd, worden er gemiddeld 4 kankers ontdekt, waarvan 3 in een vroeg stadium.