Hoe bouw jij aan je geluk? Laat je inspireren door de geluksdriehoek

​​​Wil je werken aan je geluk? Goed nieuws, vanaf nu heb je daar ook een praktisch hulpmiddel voor. De geluksdriehoek werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven met de hulp van heel wat experten. Het is het allereerste educatieve model in Vlaanderen dat zich 100 procent toespitst op mentaal welbevinden.

De driehoek bestaat uit drie bouwblokken van geluk en bundelt de zaken die je zélf kan beïnvloeden om gelukkig(er) te worden. Op die manier wil de geluksdriehoek jou stimuleren om aan je mentaal welbevinden te werken. Op de bijpassende website geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksthema’s. Er is ook een geluksmaat, die test hoe het gesteld is met jouw geluk.

​​Geluk zit in een klein driehoekje

​Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd werd de geluksdriehoek ontworpen, een kompas om je beter in je vel te voelen. En alhoewel 'perfect geluk' niet bestaat, kun je toch puzzelen aan je eigen geluk. Dat is het uitgangspunt van de geluksdriehoek. 

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken van geluk. De driehoek staat bewust een beetje wankel. De oranje bol haalt de driehoek uit evenwicht, net zoals tegenslagen ons soms uit evenwicht halen. 

Bouwen aan je geluk, dat kan met de drie puzzelblokken die perfect in elkaar passen:

  • Blok 1: Omring je goed - omring je met warme en vertrouwelijke mensen op wie jij kan rekenen en die ook op jou kunnen rekenen.
  • Blok 2: Voel je goed - probeer positief in het leven te staan, maar geef ook een plaatsje aan de zaken die minder positief zijn.
  • Blok 3: Wees jezelf - aanvaard jezelf, sta positief tegenover jezelf én tegenover anderen. Laat je niet leiden door sociale druk en sta open voor nieuwe ervaringen. 
geluksdriehoek bestaande uit drie blokken

Hierbij alvast ook een paar gouden tips om te werken aan je eigen geluk:

Streef de 'juiste' dingen na
Tijd doorbrengen met familie of vrienden, ruimte om tot rust te komen en je hoofd 'leeg' te maken, tevreden zijn met jezelf, tijd maken om leuke dingen te doen… Hoewel we intuïtief weten wat ons gelukkig maakt, zijn we toch heel vaak bezig met het nastreven van andere dingen: ergens de beste in zijn, een zo perfect mogelijke prestatie neerzetten, een (nog) hoger inkomen, perfecte relatie, mooi huis of mooie wagen hebben…

Word meer bewust van wat je voelt (en doe daar iets mee)
Leer alert zijn voor hoe je je voelt en wat je nodig hebt om dat geluksgevoel te krijgen. Probeer positieve gevoelens te koesteren, toon je dankbaarheid en stel je open naar andere mensen. 

Werk stap voor stap aan je geluk
Geluk zit in kleine hoekjes. Je moet dus niet je hele leven omgooien om te werken aan meer geluk. Wat denk je van ademhalingsoefeningen wanneer je in een stresserende situatie terechtkomt? Of probeer enkele keren per week vijf minuutjes tot rust te komen en drie positieve zaken op te sommen.

Investeer in andere (gezonde) gewoontes
Een gezonde leefstijl helpt je om je beter in je vel te voelen. Omgekeerd slagen gelukkige mensen er ook veel beter in om gezond te leven. Voldoende beweging, gezond eten en een regelmatig slaappatroon zijn heel belangrijk!

Pas je omgeving aan
Je omgeving heeft een grote invloed op je geluk. Geven sociale media jou te vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Gebruik die dan minder. Stimuleer ook gewoontes die je geluksgevoel verhogen: maak bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek.

Bereid je voor op tegenslagen
De Engelse zin life sucks spreekt voor zich. Het leven brengt tegenslagen met zich mee. Vermijden kan niet, maar je kunt er wél voor zorgen dat je ertegen 'gewapend' bent. Varieer in hoe je de dingen aanpakt. Werkt er iets niet? Probeer dan wat anders.

Veel geluk!