Laat een slecht gevoel zich niet nestelen...

Meer over

Stress, eenzaamheid, angst...

1 Belg op 4 heeft ooit in zijn leven psychische problemen.

Je bent niet alleen. Praat erover met mensen in je omgeving. Blijf je met psychische klachten zitten? Je kan terecht bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog, voor groeps- of individuele sessies. 

Goed om te weten

 • Welke klachten kunnen een belletje doen rinkelen?

  Sociale isolatie, relatiemoeilijkheden, problemen op het werk of op school, uitgesproken angst, slaapproblemen, stemmings- en/of concentratieproblemen... Als een of meerdere klachten blijven hangen en dit een impact op je dagelijkse leven heeft, maak een afspraak met een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog.

 • Waar vind je een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog?

  Geconventioneerde psychologen en orthopedagogen werken in Netwerken voor geestelijke gezondheid.

  Er zijn 11 Netwerken voor kinderen en jongvolwassenen (t.e.m. 23 jaar), 20 voor volwassenen (vanaf 15 jaar) en 1 gemengd. Jongeren van 15 tot 23 kunnen bij beide soorten netwerken terecht.

  Wat betekent "geconventioneerd"?

  Voor de sessies die een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog uitvoert is er ook een gedeeltelijke of volledige tegemoetkoming in de prijs (door het RIZIV : Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). Zo bieden ze laagdrempelige en toegankelijke zorg aan, met groeps- en individuele sessies.

   

 • Hoeveel moet je betalen?

  Zet je de stap naar geconventioneerde psychologische zorg? Bespreek met je klinisch psycholoog of orthopedagoog of je in aanmerking komt voor dit soort zorg en hoeveel je moet betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van je leeftijd en het soort sessies dat je volgt.

  Jonger dan 24 jaar

  • Gemeenschapsgerichte sessies zijn gratis en kan je anoniem volgen
  • Individuele en groepssessies zijn gratis

  Raadpleeg je een klinisch psycholoog of orthopedagoog die niet geconventioneerd is? Vraag hen hoeveel je moet betalen. Het is mogelijk dat die deel uitmaakt van een ander initiatief voor gesubsidieerde psychologische zorg.

  Vanaf 24 jaar

  • Gemeenschapsgerichte interventies zijn gratis en kan je anoniem volgen
  • De eerste individuele sessie is gratis (per periode van 12 maanden)
  • Voor de volgende sessies betaal je
   • 11 euro per individuele sessie (4 euro als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming)
   • 2,5 euro per groepssessie.

  Raadpleeg je een klinisch psycholoog of orthopedagoog die niet geconventioneerd is? Vraag hen hoeveel je moet betalen. Het is mogelijk dat die deel uitmaakt van een ander initiatief voor gesubsidieerde psychologische zorg.