Nieuw alcoholplan, maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

17 Apr 2023

Meer over

Woensdag 29 maart werd in ons land het eerste interfederaal alcoholplan goedgekeurd door de federale en deelstaatregeringen. Het ontwerp bestaat uit wel 75 verschillende maatregelen die schadelijk en overmatig alcoholgebruik moet tegengaan. 

Het plan, waar maar liefst 15 jaar aan gewerkt is, omschrijft verschillende uit te voeren acties in 2023, 2024 en 2025. Het heeft onder andere tot doel preventie en gezondheidsbevordering te versterken, verbeteren van de toegang tot zorg, verminderen van het aantal door alcohol veroorzaakte doden en ernstig gewonden in het verkeer en een analyse van de prijs van alcoholische dranken.

Een aantal belangrijke maatregelen die werden opgenomen:

  • Een verbod op reclame voor en na programma’s voor minderjarigen. Dit geldt zowel op televisie als op de radio.
  • Geen verkoop van sterke dranken aan 16- tot 18-jarigen, enkel nog bier en wijn zal worden toegestaan. Sterke dranken, waaronder versterkte wijnen, mogen uitsluitend verkocht worden aan 18-plussers.
  • Gratis water in alle cafés en restaurants die ook alcoholische dranken serveren.
  • Geen alcohol meer in automaten, noch in de winkels van ziekenhuizen.
  • Tussen 22u en 7u geen verkoop meer van alcohol in winkels langs de autosnelwegen.
  • Extra zorg en begeleiding voor jongeren en jongvolwassenen na een alcoholintoxicatie.

 

Daarnaast omvat het plan ook heel wat maatregelen om in te zetten op preventie naar verschillende doelgroepen en sectoren. . Het persbericht van het interfederaal plan kan je hier raadplegen.