Nieuwe campagne helpt zwangere vrouwen om hormoonverstoorders te beperken

Meer over

We komen regelmatig in contact met chemische stoffen die ons hormoonsysteem uit evenwicht kunnen brengen. Vooral baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar omdat ze nog in ontwikkeling zijn.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, lanceert in samenwerking met de gewesten en de gemeenschappen een sensibiliseringscampagne over hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. 

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen of mengsels van chemische stoffen die niet door het menselijk lichaam geproduceerd worden en die het hormoonsysteem in ons lichaam uit evenwicht kunnen brengen. Deze stoffen zijn alomtegenwoordig in ons leefmilieu. Ze bevinden zich in alledaagse producten, zoals verpakkingen, cosmetica, voeding en speelgoed. We kunnen ze inademen, eten ze op of ze kunnen via de huid in ons lichaam terechtkomen. Hoe groter de blootstelling en hoe regelmatiger het contact, hoe groter de kans op schadelijke gezondheidseffecten. Zwangere vrouwen, net als jonge kinderen en adolescenten, zijn in het bijzonder gevoelig voor hormoonverstoorders. 

  • Enkele tips om blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken

    Door het volgen van enkele eenvoudige richtlijnen, kan je de blootstelling aan hormoonverstoorders verminderen en zo de gezondheidsrisico’s verlagen. 

    Het zit in de kleine dingen:

    • verlucht je huis regelmatig
    • warm voeding op in een glazen kom in de microgolfoven. Vermijd het opwarmen van voeding in plastic
    • voer zelf geen verf- en opknapwerken uit tijdens de zwangerschap
    • was nieuwe kleren (of lakens) steeds voor het eerste gebruik
    • kies voor verzorgingsproducten zonder parfum en bewaarmiddelen

     

    Nationaal actieplan voor hormoonverstoorders

    De campagne maakt deel uit van een nationaal actieplan rond hormoonverstoorders met initiatieven rond bewustmaking, wetgeving en onderzoek.