Orgaandonor worden? Dat kan in enkele kliks!

Sinds 1 juli 2020 kan iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden, dat online registreren. Je hoeft hiervoor dus niet meer naar het g​emeentehuis. ​

​Op www.mijngezondheid.be​, het gezondheidsportaal van de overheid, kun je je medische gegevens raadplegen, zoals de samenvatting van je dossier bij de huisarts of de resultaten van tests en onderzoeken in het ziekenhuis. Sinds 1 juli 2020 kun je er ook terecht om je te laten registreren als orgaandonor. Je kunt daarbij aangeven wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal, zoals bot of bloedvaten. 

Vroeger gebeurde de registratie als orgaandonor enkel in het gemeentehuis. Daarbij gold ook een automatische registratie voor ander menselijk lichaamsmateriaal. Voortaan kun je zelf je voorkeur opgeven: 

  • donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon;
  • donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt;
  • donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen;
  • donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bv. om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden. 

Online of offline registratie

Sinds 1 juli kun je je wilsverklaring op 3 manieren registreren:

  1. via het gemeentehuis;
  2. via je huisarts; 
  3. via www.mijngezondheid.be​​ (aanmelden doe je met je eID of via itsme®).

Veronderstelde toestemming

In ons land is iedereen potentieel donor na overlijden, behalve als hij of zij zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen echter nooit zomaar een orgaan weg. Als de overledene zijn of haar wil niet heeft geregistreerd, contacteert de arts altijd eerst de naasten om dat na te vragen. Maar zij zijn niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene. Bovendien komt zo’n vraag op dat moment vaak zeer ongelegen. 

Minister De Block: “Daarom is het goed om je voorkeur expliciet te registreren: wil je wel of geen donor worden na overlijden. Op die manier is er geen twijfel mogelijk en vermijd je dat je naasten met die vraag geconfronteerd worden terwijl ze in volle rouw zijn.”