PFAS : wat zijn ze nu alweer en waar kan ik op letten?
Woon jij binnen de 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht? Dan kan je je nog tot 1 juli 2023 aanmelden via het e-loket van het PFAS-bloedonderzoek. De resultaten dragen bij aan wetenschappelijke kennis over het onderwerp en mogelijke maatregelen om de blootstelling te beperken.
PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen op basis van een koolstofketen en fluorverbindingen. Ze komen niet van nature voor in het milieu, zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Door deze eigenschappen worden ze gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten.
Je vindt PFAS terug in terug in allerlei zaken: brandblusapparaten, anti-kleefpannen, kartonnen drinkbekers, voedingsverpakkingen, pizzadozen, regenjassen, paraplu’s, tenten, sprays om schoenen waterafstotend te maken, verf, schoonmaakmiddelen, cosmetica, … en verontreinigde bodems.
Ze kunnen dus via de voeding, huidcontact en ademhaling in ons lichaam terechtkomen. Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen een hoge PFAS-blootstelling en verschillende gezondheidseffecten MAAR … een verhoogde PFAS-waarde in je bloed betekent niet dat je sowieso bepaalde gezondheidsklachten zal krijgen.
Toch kunnen wij enkele eenvoudige maatregelen nemen om de blootstelling aan PFAS te verminderen:
- Ontdek de checklist met maatregelen op https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1642587609/PFAS_-_Checklist_-_Vlaanderen_lmndpy.pdf
- Voor meer informatie over het bloedonderzoek kan je terecht op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/pfas-bloedonderzoek-5-km-rond-3m