Schoolproject zonnepreventie Zorgboetiek

Optimale bescherming tegen de zon bij kinderen

1 Belg op 6 wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Minstens 75% van die huidkankers is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-straling. De huid van kinderen is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Daarom is extra aandacht voor bescherming tegen de schadelijke UV-stralen bij kinderen noodzakelijk. Op vakantie, tijdens een uitstap, in je eigen tuin, maar ook op een zonnige schooldag.

Zonnedispenser Naïf Zorgboetiek schoolproject zonnepreventie

"Kinderen voldoende beschermen tegen de zon is zeer belangrijk, we waren dan ook enthousiast om samen te werken met Zorgboetiek voor dit project" - Harald Willems, directie GBS Sleutelbos Walfergem

Zonnedispenser op de speelplaats

Onlangs werd door Zorgboetiek een zonnedispenser geïnstalleerd op de speelplaats van de lagere school GBS Sleutelbos Walfergem in Asse. Zo kunnen de spelende kinderen de nodige bescherming krijgen tegen de zon en zorgeloos blijven genieten van het mooie weer.

De zonnedispenser bevat zonnecrème van het merk Naïf. Dankzij de SPF-factor 50 kunnen de leerlingen rekenen op een krachtige bescherming tegen de zon. Naïf staat voor milieuvriendelijke en minerale zonbescherming zonder chemische UV-filter.

De ouders ontvangen een brochure waarin meer informatie staat opgenomen over zonnepreventie bij jonge kinderen. Zo gaan ze samen met hun oogappel een zorgeloze zomer tegemoet.

Zorgeloos zonnen met kinderen: onze tips!

UV-index van 3 of hoger? Pas de 3 tips toe: zon weren, kleren en smeren
  • Check de UV-index

    Kinderen kunnen veilig en beschermd van de zon genieten. Maar wanneer is zonlicht nu schadelijk? Dat hangt van de UV index af. De UV-index meet de intensiteit van de zon op een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Het UV-niveau wordt beïnvloed door een aantal factoren: tijdstip van de dag, tijd van het jaar, bewolking, hoogte, locatie en omringende oppervlakten. UV-index van 3 of hoger? Bescherm jezelf en je kinderen dan voldoende tegen de zon. Dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren.

    De UV-index op jouw plekje onder de zon checken? Download gratis de SunSmart Global UV-app! Meer informatie? Surf naar www.uv-index.be.

  • Zon weren

    Laat je kind tussen 12.00 en 16.00 uur zo veel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees ervan bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water en zand de blootstelling aan UV-stralen kunnen verhogen.

  • Kleren

    Bedek de huid van je kind met beschermende kledij. Hoe dichter de stof geweven is, hoe beter de bescherming. Op sommige kleding vind je zelfs een aanduiding ultraviolet protectiefactor (UPF). Denk ook zeker aan een petje of hoed en een zonnebril voor hun ogen.

  • Smeren

    Regelmatig smeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer 30 minuten voor je kind de zon ingaat rijkelijk zonnebrandcrème met ten minste een SPF 30 (met UVA- en UVB-filters) en herhaal dit elke 2 tot 3 uur. Vergeet de lippen en oren niet. Smeer opnieuw in nadat je kind gezweet of gezwommen heeft.

    Wist je dat? Op het zonneproduct moet vermeld staan of het al dan niet beschermt tegen UVA-straling. UVB-straling verbrandt de huid, terwijl UVA-straling een snellere veroudering van de huid veroorzaakt. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker.