Benen vrouw op onderzoek bij gynaecoloog banner

Baarmoederhalskanker: juist of fout?

Juist of fout:
kan een uitstrijkje om de drie jaar baarmoederhalskanker voorkomen, is het besmettelijk, loop je meer risico als je rookt?
Je ontdekt het hier.
  • Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kun je baarmoederhalskanker voorkomen

    Juist. Een uitstrijkje spoort veranderingen in de baarmoederhals op. Baarmoederhalskanker is een zeer traag groeiende kanker. Wanneer je om de drie jaar een uitstrijkje laat nemen en er wordt kanker vastgesteld, dan is dit meestal in een vroegtijdig stadium. De behandeling is dan eenvoudiger en doeltreffender dan wanneer de kanker al ver gevorderd is.

  • Wanneer je gevaccineerd bent, hoef je geen uitstrijkje meer te laten nemen

    Fout. Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen het humaan papillomavirus (HPV) is het belangrijk om vanaf je 25ste om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het vaccin beschermt je immers niet tegen alle HPV-types die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin biedt enkel bescherming tegen type HPV 16 en HPV 18. Deze zijn samen verantwoordelijk voor 70% van de oorzaken van baarmoederhalskanker.

  • Baarmoederhalskanker is besmettelijk

    Fout. Baarmoederhalskanker is niet besmettelijk. Het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is echter wel zeer besmettelijk.

    Er bestaan ruim 100 types van het HPV. Twaalf van deze types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken, waarvan HPV 16 en HPV 18 de belangrijkste hoogrisicotypes zijn.

    80% van de vrouwen heeft tijdens haar leven door seksueel contact ooit wel een HPV-infectie gehad. Meestal is dit niet erg omdat het lichaam het virus doorgaans vanzelf opruimt en er zich geen baarmoederhalskanker ontwikkelt.

  • Roken verhoogt je risico op baarmoederhalskanker

    Juist. Baarmoederhalskanker komt twee keer zo vaak voor bij rokers die besmet zijn met het HPV dan bij niet-rokers die besmet zijn met het virus. Roken beïnvloedt het afweersysteem, waardoor het lichaam meer moeite heeft om het virus te bestrijden. Hierdoor stijgt de kans op de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.

  • Baarmoederhalskanker veroorzaakt geen pijn in de onderbuik

    Fout. Baarmoederhalskanker veroorzaakt niet altijd pijn in de onderbuik. Klachten die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker zijn:

    • ongewone vaginale afscheiding;
    • ongewone vaginale bloedingen (bv. tijdens of na het vrijen, bloedingen tussen twee menstruaties in of na de menopauze).

    Als je hiervan last hebt, betekent dit niet dat je kanker hebt, maar je laat dit best altijd nakijken door je huisarts of gynaecoloog.

     

  • Na de menopauze moet je geen uitstrijkje meer laten nemen

    Fout. Ook na de menopauze kun je baarmoederhalskanker krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop baarmoederhalskanker wordt vastgesteld is 54 jaar.

    Heel wat vrouwen staan er niet bij stil dat, wanneer hun vruchtbare periode voorbij is, ze toch nog een uitstrijkje moeten laten nemen. Ook wanneer de controles voor anticonceptie en zwangerschap achter de rug zijn, blijft een uitstrijkje nodig. Daarom ontvang je, tot je 64 jaar, een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing.

  • Als je je baarmoeder hebt laten weghalen (hysterectomie) moet je geen uitstrijkje meer laten nemen

    Fout. Een uitstrijkje is niet nodig wanneer ook de baarmoederhals weggenomen is. Als bij een operatie de baarmoeder verwijderd is, betekent dit echter niet altijd dat ook de baarmoederhals weggenomen wordt.

    Twijfel je of voor jou een uitstrijkje nog nodig is? Vraag het aan je huisarts of gynaecoloog.