Student dat fruiten eet tijdens het studeren

Gezond eten tijdens de examens: brandstof voor optimaal denkvermogen

Tijdens de examens ligt de gemiddelde kotkeuken er verlaten bij. De koelkast zit vol fris- en energiedranken en koken beperkt zich meestal tot het opwarmen van een kant-en-klaar-gerecht. Toch is het juist tijdens de examenperiode belangrijk gezond te eten. Je hersenen hebben dagelijks een gezonde portie energie nodig om optimaal te kunnen werken. Eet je te weinig, dan word je humeurig, sneller moe en heb je concentratiestoornissen.

Student dat fruiten eet tijdens het studeren

Enkele tips

 

  • Drie gezonde maaltijden per dag zijn een must. Start de dag met een gezond ontbijt en eet ’s middags en ’s avonds een lichte maaltijd. 2 of 3 gezonde tussendoortjes, zoals fruit en yoghurt, zijn perfect als aanvulling.
  • Beperk suikerrijke voedingsmiddelen, zoals frisdrank, chocolade en snoep. Deze voedingsmiddelen zorgen voor snelle schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je concentratie vermindert en je geneigd bent om steeds opnieuw suikerrijke voeding te eten, wat resulteert in een cyclus van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
  • Vermijd overmatig eten, laat eten en vetrijk voedsel, want hierdoor voel je je loom. Daarnaast slaap je met een volle maag slechter.
  • Drink dagelijks voldoende water. Wees matig met oppeppende dranken, zoals koffie, cola en energiedranken. Deze maskeren vermoeidheid maar lossen het niet op. Je moet steeds meer drinken voor hetzelfde effect. Bij veel gebruik kan je slaap verstoord raken.
  • Zie de maaltijd als een moment van ontspanning. Neem er voldoende tijd voor. Even met je neus uit de boeken.
  • Spreek met kotgenoten een beurtrol af om te koken of kook samen. Dit voorkomt voedselverspilling en je hebt een leuk, ontspannend moment.
  • Beweeg elke dag. Het verzet je gedachten en is een prima uitlaatklep voor spanning en emoties. Daarnaast is het positief voor je conditie, weerstand en nachtrust.
  • Vraag thuis om extra porties te koken en in te vriezen, zodat je deze tijdens de blok alleen hoeft op te warmen.