
Tussendoortjes: wat kies jij?
Maar kan een aanvulling zijn op de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middag- en avondmaal). Tussendoortjes zijn best een bron van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en/of andere essentiële voedingstoffen.
Groenten, fruit, graan- en melkproducten genieten de voorkeur
- Groentesoep of rauwe groenten: kerstomaten, radijzen, komkommer, wortelreepjes, bloemkoolroosjes, … Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten.
- Een stuk vers fruit, een schaaltje fruitsla, een fruitbrochette, … Kies ook hier zoveel mogelijk voor fruit van het seizoen.
- Een bruine boterham met plattekaas, cottagecheese, kip, kalkoen, notenpasta op basis van 100 % noten,...
- Peperkoek, een droge koek (zonder suiker en met volle granen),…
- Een handvol ongezouten noten.
- Magere of halfvolle melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten zonder toegevoegde suiker: een potje yoghurt, pudding of rijstpap, plattekaas, een glas melk,…
Nog enkele tips
- Knabbel niet de hele dag door, maar eet maximaal vijf keer per dag: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Zo beperk je het aantal moment dat je tanden blootgesteld worden aan zuren. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen.
- Drink een glas water of melk na elke maaltijd of tussendoortje. Deze spoelen de zuren weg.
- Plaats een schaal met fruit in het zicht. Zo zal je eerder naar fruit grijpen dan naar koek of snoep.
- Beperk snoep, chocolade, gebak en chips tot speciale gelegenheden.