Dansende skeletten

Lage rugpijn? Eerst meer bewegen, dan pas foto’s overwegen!

Lage rugpijn is heel vervelend, maar verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen of weken. Praat erover met je arts. Meestal weet hij wat er aan de hand is zonder medische beeldvorming.

Dansende skeletten

Een scan? Alleen als het niet anders kan
Doorgaans is een radiologisch onderzoek niet aangewezen. Ioniserende straling is niet zonder gevaar. Daarom is het belangrijk om zuinig met straling om te gaan:

  • röntgenfoto’s en CT-scans maken gebruik van ioniserende straling die bij overmatig gebruik de gezondheid kan schaden;
  • de kans bestaat ook dat bij het onderzoek dingen vastgesteld worden die niet de oorzaak van de pijn zijn, maar wel aanleiding geven tot onnodige bijkomende onderzoeken en onnodige ongerustheid;
  • in de uitzonderlijke gevallen waarbij een radiologisch onderzoek toch aangewezen is, zal de arts dit onderzoek steeds kaderen in een groter plan van aanpak.

Bewegen is vaak de beste remedie tegen lage rugpijn
Het beste middel tegen rugpijn is blijven bewegen. Helaas stoppen veel mensen met lage rugpijn elke fysieke activiteit. Ze zijn bang dat een verkeerde beweging hun toestand nog zal verslechteren. Maar die vrees is niet nodig. Wie last heeft van lage rugpijn kan best zijn dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten.

Meer weten? Lees de getuigenis van een arts, kinesist en een patiënt op www.geenscanzonderplan.be.