meisje studeert alleen in de bib

Maak komaf met eenzaamheid op kot

Op kot gaan, het is niet altijd de beste tijd van je leven. Heel wat studenten kampen helaas met eenzaamheid. Of je nu in je eerste jaar zit of bijna afgestudeerd bent, er zijn altijd manieren om vrienden te maken!

meisje studeert alleen in de bib
 • Nooit te laat om je bij een vereniging aan te sluiten

  De meeste studentenverenigingen verwelkomen nieuwe leden met open armen. Of je nu een eerstejaarsstudent bent of al enkele studiejaren op je teller hebt, maakt vaak niet uit. Informeer je goed, zo vind je een vereniging die bij je past en waar je je goed voelt. Bij de start van het academiejaar organiseren verenigingen vaak kennismakingsmomenten. Ga daar zeker op in als je interesse hebt.

 • Doe wat je zelf graag doet

  Het is mogelijk dat een studentenvereniging of uitgaan niet echt je ding is. Dat is helemaal oké. Hoogstwaarschijnlijk bestaan er in jouw studentenstad tal van alternatieven die jou wel interesseren. Ga daar zeker naar op zoek. Hoe? Vraag ernaar bij de studentendienst van je universiteit of hogeschool. Check ook het prikbord aan de ingang van je school of een andere plaats waar informatie verzameld wordt. Daar vind je ongetwijfeld leuke activiteiten om aan deel te nemen.

 • Ga in de bib studeren

  Heb je moeite om je op je kot te concentreren? Ga dan in de bib studeren! Sociale controle is altijd handig om goed te werken en bovendien is het in de bib gemakkelijker om mensen te leren kennen. Geen lader voor je gsm of pc bij? Vraag aan de persoon naast je of je zijn of haar lader mag gebruiken en ziezo, je kunt gemakkelijk een gesprek aanknopen.

 • Zoek contact met je kot- en studiegenoten

  Gebruik de eerste weken van het academiejaar om zo veel mogelijk kot- en studiegenoten te leren kennen. Tijdens die periode worden traditiegetrouw heel wat kotdrinks, kennismakingsactiviteiten en feestjes georganiseerd. Niet enkel voor eerstejaars, maar voor alle studenten. Het perfecte moment om mensen te leren kennen! Vergeet niet dat het voor iedereen nieuw is en er veel mensen hetzelfde gevoel hebben als jou, aarzel dus niet om anderen aan te spreken.

 • Doe aan vrijwilligerswerk

  Als student heb je tijdens de week meestal wat vrije tijd, doe er iets nuttigs mee. Zoveel mensen en organisaties kunnen jouw hulp gebruiken. Ga op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij je past, bijvoorbeeld wandelen met asielhondjes of boodschappen doen voor ouderen die het zelf niet meer kunnen. Ongetwijfeld leer je daar leuke mensen kennen.

 • Meter of peter

  In heel wat universiteiten en hogescholen wordt er met een systeem van meter- of peterschap gewerkt voor eerstejaarsstudenten. Schrijf je daar zeker voor in! Je wordt dan gekoppeld aan een tweede- of derdejaarsstudent die jou alle belangrijkste tips & tricks meegeeft. Zo begin je goed voorbereid aan het academiejaar en ken je toch al 1 persoon in je studentenstad. Zit je zelf niet meer in het eerste jaar? Meld jezelf eventueel aan als meter of peter om op die manier nieuwe mensen te leren kennen.

 • Ga na waar je met je problemen terechtkunt

  Voel je je niet goed in je vel in je studentenstad? Praat er dan over, met eender wie. Het is misschien een cliché, maar het helpt o zo hard! Door je gedachten te delen, krijg je er zelf meer vat over. Je kan in elke universiteit of hogeschool terecht bij iemand om je hart te luchten. Babbel je liever anoniem met iemand? Dan is Tele-Onthaal een goeie optie. Je kunt 24 op 7 iemand telefonisch bereiken, op bepaalde dagen kan je ook chatten.