Vrouw krijgt schouderklopje

Schrik om te vallen? Neem onze checklist erbij!

Eén op de drie 65-plussers valt minstens 1 keer per jaar. En hoe ouder je wordt, hoe hoger het risico om te vallen. Helaas kan zo’n val nare gevolgen hebben, maar je kunt er gelukkig iets aan doen. Onze ergotherapeuten Tiara en Ellen maakten een handige checklist op om de kans op vallen te verminderen.

Vrouw krijgt schouderklopje
  1. Veel tapijten in huis? Verwijder er dan zo veel mogelijk of leg een antislipmat onder je tapijten.
  2. Indien je een rollator gebruikt, hou dan rekening met de breedte ervan. Zo kan je gemakkelijk blijven bewegen tussen de meubels bij jou thuis. De ideale breedte voor een rollator is ongeveer 65 centimeter.
  3. Let er op dat er voldoende lichtvoorzieningen zijn bij je thuis en dat er bij elke doorgang of deur een schakelaar aanwezig is. Doe steeds het licht aan als er te weinig daglicht is of in donkere ruimtes.
  4. Vermijd op sokken lopen en draag altijd aangepaste schoenen. Een goede schoen heeft een vaste zool, een stevige hielkap, geen te hoge hak en heeft een velcrosluiting of veter.
  5. Als je zit, moeten je voeten de grond aanraken en je benen een hoek van 90 graden maken. Zit je te laag? Dan kan je dat gemakkelijk verhelpen door op een kussen te zitten of op toilet een verhoog te gebruiken.
  6. Blijf bewegen. Door te bewegen, krijg je sterkere spieren, neemt je conditie toe en zal je evenwicht verbeteren, waardoor het risico op vallen daalt. Ook 65-plussers hebben elke dag een halfuurtje beweging nodig. Hoe ouder je wordt, hoe minder evident het wordt om intensief te sporten. Zoek daarom een beweegactiviteit die aangepast is aan wat je nog kunt. Ook tuinieren, schoonmaken en boodschappen doen zijn beweegactiviteiten.
  7. Calcium is goed voor je botten en versterkt je evenwicht. Let er dus op dat je een calciumrijk dieet volgt door veel vis, broccoli, boerenkool, rapen, rammenas, radijsjes, abrikozen, appels, dadels, kiwi en pruimen te eten en melk te drinken. Vergeet ook geen vitamine D bij te nemen.
  8. Ben je duizelig wanneer je opstaat uit je bed of zetel? Dan heb je last van een bloeddrukval doordat je bloeddruk zich niet snel genoeg aanpast. Je hersenen krijgen minder zuurstof en de kans om te vallen is groter. Je voorkomt dit door als je rechtkomt uit je bed of zetel, eerst een paar minuten te zitten vooraleer je rechtstaat.

Heb je vragen over valpreventie, hulpmiddelen of een veilige wooninrichting? Dan kan je terecht bij een van onze ergotherapeuten. Zij komen gratis bij je langs om je alle nodige uitleg en advies te geven.

Neem contact op met onze dienst Maatschappelijk Werk.

Meer over valpreventie: www.valpreventie.be