Vrouw op fiets

Spring vaker op je fiets met onze tips!

Je herkent het wel, excuses verzinnen om maar niet de fiets te moeten nemen. Het regent, een van je fietsbanden is plat of je boodschappen zijn te zwaar.

Wil jij meer fietsen, maar neem je gemakshalve sneller de auto? We hebben enkele tips voor jou om vaker op je fiets te springen.

Vrouw op fiets
 • Een goede fiets is de eerste stap

  Vraag jezelf af waarom je vaker de auto verkiest en zoek daar een oplossing voor. Alles begint natuurlijk met een fiets die rijklaar is en aangenaam is om mee te rijden. Denk maar aan: opgepompte banden, goede verlichting en een volle batterij. Wil je vaker boodschappen doen met je fiets, schaf grotere fietszakken aan. Als het weer je tegenhoudt om je fiets te nemen, investeer in degelijke regenkledij. Hoe meer obstakels je uit de weg ruimt, hoe vaker je naar je fiets zult grijpen.

 • Beginnen met korte afstanden

  Natuurlijk is het een grote stap om ineens je auto volledig af te zweren. Dat is ook helemaal niet nodig. Begin met korte afstanden. Neem je normaal de auto om naar de bakker of slager in de buurt te gaan? Neem voor zulke afstanden dan de fiets. Als je merkt dat dat vlot gaat, denk er dan over na om af en toe voor langere afstanden de fiets te nemen. Misschien lukt het je om naar het werk te fietsen? Of de kinderen met de fiets op te pikken van school of de opvang? Door nu en dan je grenzen te verleggen, wordt vaker fietsen een eitje! 

 • Hou het leuk

  Fietsen moet leuk blijven. Neem niet enkel de fiets om boodschappen te doen of naar het werk te gaan, maar plan ook leuke en ontspannende fietstochten in. Een zonnig weekend in het vooruitzicht? Stippel een fietsroute uit met toffe tussenstops: een terrasje, een ijsje of lekkere lunch. Je zult achteraf des te meer motivatie hebben om vaker de fiets te nemen.

 • Beloon jezelf

  Vergeet jezelf niet af en toe te belonen. Het klinkt overbodig, maar door vaker de fiets te nemen, help je niet alleen het milieu een handje, ook jij hebt er baat bij. Je ontwikkelt spieren, stimuleert vetverbranding en verbetert je immuunsysteem. Schijnt de zon? Dan neem je ook nog eens vitamine D op. Kortom, redenen genoeg om jezelf af en toe te belonen voor het harde werk!