Familie fietst in het bos

Spring veilig op je fiets met deze tips

We laten met z’n allen vaker de auto links liggen en kiezen massaal voor de fiets. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor jouw conditie en mentale gezondheid. Tenminste, als je het veilig doet. We verzamelden enkele tips voor jou om elke dag veilig op de fiets te springen.

Familie fietst in het bos
  • Veilige fiets

    Een veilig rit begint met een veilige fiets. Is jouw fiets in goede staat en is alle verplichte minimale uitrusting aanwezig? Zo zijn een voor- en achterlicht en bel verplicht. Maar ook reflectoren vooraan, achteraan, op de pedalen en wielen van je fiets zijn nodig.

  • Extra veiligheid

    Voel je je graag extra veilig op je fiets? Denk dan aan reflecterende kledij, knie- en enkelbandjes of een fluovestje. Hoe meer je er draagt, hoe zichtbaarder je bent. Dat is nodig, niet alleen als het donker is, maar ook overdag. Verder is een helm dragen geen overbodige luxe. In België is het niet verplicht, maar steeds meer fietsers dragen een helm. En dat is een goede zaak, want zo verkleint de kans op een dodelijk of ernstig hersenletsel. Rij je met een elektrische fiets of speedpedelec? Dan is een helm sterk aan te raden, want hoe sneller je fietst, hoe harder de klap als je valt.

  • Een goede helm kiezen

    Hoe kies je een goede helm? Let erop dat de helm de voorkant, bovenkant en achterkant van je hoofd goed bedekt. De helm moet ook recht op je hoofd staan en mag niet bewegen als je je hoofd schudt. Vergeet je fietshelm ook niet na 5 jaar te vervangen of na een val of schok. Al zie je geen tekenen van schade, de helm kan binnenin toch beschadigd zijn.

  • Veilig op de weg

    Hoe fiets je veilig op de baan? Als er in je rijrichting een toegelaten en berijdbaar fietspad is (vrij van obstakels), dan moet je die als fietser altijd gebruiken. Natuurlijk zijn er ook plaatsen waar geen fietspad voorzien is. Fiets in zo’n geval rechts op de rijbaan, in je rijrichting en zo dicht mogelijk bij de rechterrand. Hou daarbij wel voldoende afstand van geparkeerde auto’s en let erop dat je steeds rechts kunt uitwijken indien nodig. Binnen de bebouwde kom mag je met twee fietsers naast elkaar rijden, zolang je tegenliggers niet hindert. Buiten de bebouwde kom rij je achter elkaar wanneer een voertuig nadert.

  • Goede gewoontes

    Tot slot geven we je enkele goede gewoontes mee voor als je vaak de fiets op gaat. Zo mag je tijdens het fietsen geen gsm gebruiken en ook je hond uitlaten terwijl je zelf op de fiets zit, is verboden. Steek altijd je arm uit als je wilt afslaan en luister best niet naar muziek met oortjes in, dat kan gevaarlijk zijn. Vergeet niet dat voor fietsers dezelfde alcohollimieten gelden als voor automobilisten. Dronken fietsen is dus ook verboden.