Kinderen die buiten spelen

Waarom zouden kinderen meer buiten moeten spelen?

Buiten spelen, da’s op ontdekking gaan en je met al je zintuigen amuseren. Daar komt nog bij dat het gezond en goed is voor de ontwikkeling van je kind. Wie buiten speelt, beweegt meer en wordt minder vaak ziek. En toch spelen kinderen minder en minder buiten. We lijsten enkele redenen op om je kinderen te motiveren om meer buiten te spelen.

Kinderen die buiten spelen
 • Kinderen bewegen meer

  Meer bewegen bevordert een gezonde en evenwichtige groei, wat leidt tot minder kans op overgewicht.

 • Kinderen ontwikkelen hun motoriek

  Er is zoveel te vinden buiten: grassprietjes, zandkorrels, bladeren, insecten… Kinderen raken graag alles aan en leren op die manier hun motoriek te testen en hun grenzen te verleggen.

 • Kinderen leren creatief zijn

  Door buiten te spelen, ontdek je nieuwe dingen en dat stimuleert de creativiteit van kinderen. Ze verzinnen samen spelletjes of maken iets uit de dingen die ze buiten vinden.

 • Kinderen leren nieuwe vriendjes kennen en sociaal zijn

  Buiten merken kinderen al snel dat samen spelen heel leuk is. Wat buiten gebeurt, is ook onvoorspelbaar. Daardoor zijn kinderen wel verplicht om samen te werken. De perfecte manier om nieuwe vrienden te leren kennen!

 • Kinderen leren risico’s inschatten

  Buiten is het gemakkelijker om te experimenteren en grenzen op te zoeken. Kinderen klauteren bijvoorbeeld op een bank of duiken een bos in. Op die manier leren ze beter risico’s in te schatten.

 • Kinderen zijn minder vaak ziek

  Door te spelen met natuurlijke elementen zoals zand en gras, komen ze in contact met ongevaarlijke microben die hun imuunsysteem helpen uitbouwen. Zo zijn ze beter beschermd tegen ziektes.

 • Het is gratis

  Niet onbelangrijk, maar buiten spelen is helemaal gratis en je kinderen zijn urenlang geëntertaind. Twee vliegen in één klap!