Zwangere vrouw met peuter zit in zetel

Rookvrije start

Praat over roken

ook tijdens je zwangerschap

Over de impact van roken tijdens de zwangerschap bestaan nog heel wat misverstanden. Een deel van rokende ouders gaan aan de slag met het stopadvies van een zorgprofessional en zijn gestopt met roken. Jammer genoeg maakt een deel de overstap van de gewone sigaret naar de e-sigaret omdat deze minder schadelijk zou zijn voor zichzelf en de baby. Maar klopt dit ook?

Zwangere vrouw met peuter zit in zetel

Is een e-sigaret minder schadelijk voor jouw baby?

Er zijn reeds verschillende onderzoeken verricht naar de invloed van prenatale blootstelling op de gezondheid van het kind. Aangezien de e-sigaret een relatief nieuw product op de markt is, tonen deze studies geen eenduidige resultaten naar de langetermijngevolgen en is er dus nog geen kennis over hoe (on)veilig dit is voor de foetus.

Enkele tips voor zwangere vrouwen die roken:

 • Gebruik je zowel een e-sigaret en rook je tabak?

  Stop met beide. Want de foetus komt idealiter niet met nicotine, andere (veel schadelijkere) stoffen in tabaksrook en andere potentieel schadelijke stoffen van e-sigaretdamp in contact.

 • Rookt je partner ook?

  Stop samen. 
  Dit werkt aanmoedigd en daarnaast is meeroken schadelijk voor jullie kind.

 • Wil je een e-sigaret gebruiken als rookstopmiddel?

  Doe het niet, je weet niet wat de gevolgen op lange termijn kunnen zijn voor jouw baby. Gebruik nicotinevervangers en werk samen met een tabakoloog om jouw slaagkans op stoppen zo groot mogelijk te maken.