Babyzwemmen

Babyzwemmen: alle do’s en dont’s!

Zwemmen is goed voor de ontwikkeling van je baby en het is nog leuk ook! Maar de eerste keer in het water kan best spannend zijn voor je kindje. Met deze tips wordt de eerste keer babyzwemmen een schot in de roos!

 

Babyzwemmen

Wist je dat je al met je baby kunt gaan zwemmen zodra hij of zij 2 tot 3 maanden oud is? Het wordt aangeraden om pas te beginnen nadat je kindje de eerste vaccinaties gekregen heeft, want tot die tijd is hij of zij nog erg kwetsbaar en kan je kindje zichzelf nog niet goed warmhouden. Is je baby te vroeg geboren of heeft hij of zij gezondheidsproblemen? Overleg dan eerst met je kinderarts wanneer je met babyzwemmen kunt beginnen. Als je baby verkouden of ziekjes is, wacht je beter enkele dagen tot een week.

Veel openbare zwembaden bieden watergewenning aan voor de allerkleinsten. Je wordt dan stap voor stap begeleid en je leert zelf wat je kan doen met je baby in het zwembad. Beslis je om zelf te gaan zwemmen met je kleintje, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Meestal wordt aangeraden om maximaal 30 minuten te babyzwemmen. Ben je nog maar net begonnen met babyzwemmen? Dan hou je het beter bij 15 tot 20 minuten, langer wordt wellicht te intensief voor je kleine uk. Let er ook op dat je kindje niet te veel afkoelt en blauwe lippen of vingers krijgt. Nog een tip is om je eerste bezoekje aan het zwembad op een kalm moment in te plannen, zodat je baby rustig kan wennen aan de nieuwe omgeving!

Baby’s zwemmen het liefst in water met een minimumtemperatuur van 31,5 graden. Op vakantie in een riviertje of in de zee zwemmen, zal dus te koud zijn en wordt afgeraden omdat de temperatuur van je kindje dan te snel daalt.

Verder geef je je kindje best geen flesje melk of borstvoeding voor het zwemmen, om te vermijden dat hij of zij gaat overgeven. Na het zwemmen is het wel helemaal oké!

Wat mag je zeker niet vergeten? Een zwemluier uiteraard! Ook een zwembroekje of badpakje zijn belangrijk. Neem een maxicosi mee, zo kan je jezelf eerst omkleden en daarna je kindje. Nog belangrijk is een grote handdoek om je kindje goed in te pakken na het zwemmen. Zet ook volgende dingen op je lijstje: flesje melk, een gewone luier, droge en warme kleding, eventueel bodylotion of babyolie voor achteraf, babydoekjes en natuurlijk je eigen zwemspulletjes.

Tip: plan na het zwemmen geen al te drukke activiteiten meer, je kindje zal waarschijnlijk erg moe zijn en snel in slaap vallen!