BLABLABLA. Geen excuses. Laat een uitstrijkje nemen

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen tussen 25 en 65 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij je arts. Zo kan een voorstadium van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt worden en zal de behandeling minder ingrijpend zijn.

Behoor jij tot deze groep mensen? Dan krijg je een uitnodigingsbrief.

Een uitstrijkje spoort veranderingen in de baarmoederhals op. Baarmoederhalskanker is een zeer traag groeiende kanker. Wanneer je om de drie jaar een uitstrijkje laat nemen en er wordt kanker vastgesteld, dan is dit meestal in een vroegtijdig stadium. De behandeling is dan eenvoudiger en doeltreffender dan wanneer de kanker al ver gevorderd is. 

Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen het humaan papillomavirus (HPV) is het belangrijk om vanaf je 25ste om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het vaccin beschermt je immers niet tegen alle HPV-types die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin biedt enkel bescherming tegen type HPV 16 en HPV 18. Deze zijn samen verantwoordelijk voor 70% van de oorzaken van baarmoederhalskanker.

De kosten voor het onderzoek krijg je om de drie jaar terugbetaald. Je betaalt enkel het remgeld voor de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog. 

Tijdig opsporen is belangrijk. Bij een snelle vaststelling kan een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

  • Ontdek hoe je kan deelnemen op baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be.
  • Voor meer informatie kun je terecht op het gratis nummer 0800 60 160.
  • Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, contacteer dan je huisarts.