Goed gepoetst en toch gaatjes. Huh?

Auteur: Sanne Vreys, mondhygiënist

Hebben je kinderen vaak gaatjes of cariës maar toch goed gepoetste tanden? In onze hedendaagse cultuur is dit een veel voorkomend probleem bij kleine kinderen. Een snoepje hier, een zoethoudertje daar en een extra appelsapje als het warm is. Vaak sta je er als ouder niet bij stil dat vele eet- en drinkmomenten doorheen de dag ervoor zorgen dat het tandglazuur verzwakt. En op die manier vergroot de kans op het ontwikkelen van cariës.

Wat kun je eraan doen? Een mondhygiënist kan samen met jou en via een voedingsanamnese proberen te achterhalen wat er gegeten wordt en op welke tijdstippen. Hij of zij kan dan tips voor een gezonder voedingspatroon meegeven. Als ouder kun je er bijvoorbeeld best op letten dat er niet meer dan drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes genuttigd worden. Vezelrijke producten zoals volkoren brood en pasta, bruine rijst en voldoende groenten en fruit vormen de basis van een gezond eetpatroon. En gezonde voeding hoeft niet echt saai (of duur) te zijn. Veel afwisseling en een leuk extraatje maken de lunchbox ‘cariës-proof’. Lees meer op de website van Belgische Beroepsvereniging van Mondhygiënisten of surf naar www.demondhygiënist.be 

Ontdek hieronder enkele lekkere recepten gezond beleg, een variatie van brood en hippe drankjes. De recepten werden opgemaakt door diëtiste Justine Deblauwe.

Een gezonde lunch hoort in een een gezonde brooddoos te zitten. Wil je graag kans maken op een gratis Yumbox? Houd dan onze sociale media in de gaten! Deel een foto van jouw gezonde brooddoos met de hashtag #gezondebrooddoos en tag @LMPlusziekenfonds. Zo win je misschien wel een super handige lunchbox van Yumbox. Deelnemen kan t.e.m. 15 september. Je kunt deze box ook aankopen in de Zorgboetiek.

Gezond beleg

Onderstaande dips kunnen gebruikt worden om te smeren op de boterhammen of kunnen als dip gebruikt worden voor rauwkost. Lekker met radijsjes, worteltjes, komkommer, selder, paprika…
  • Rode biet dip

    • Ingrediënten

    1 gekookte rode biet 
    2 eetlepels platte kaas  of magere Griekse yoghurt 
    Kruiden: peper en zout 

    • Bereidingswijze

    Meng alle ingrediënten en mix alles fijn. 

  • Hummus

    • Ingrediënten

    100 g kikkererwten 
    1 eetlepel olijfolie
    ½ eetlepel tahin 
    Scheutje water 
    Enkele druppels citroensap 
    Kruiden: komijn 

    • Bereidingswijze

    Mix alle ingrediënten samen. Voor de gewenst textuur voeg je meer of minder water toe. 
    Variaties: voeg geroosterde paprika toe, avocado, olijven, pesto… 

  • Komkommerspread

    • Ingrediënten

    ½ komkommer
    50 g cashewnoten 
    1 eetlepel olijfolie 

    • Bereidingswijze

    Rasp de komkommer en laat uitlekken in een zeef. Meng de uitgelekt komkommer met de andere ingrediënten en mix alles fijn. 

  • Andere voorbeelden beleg

    Verschillende belegsoorten kunnen gecombineerd worden: bv. 1 boterham met beleg naar keuze van het kind en de andere boterham met gezond beleg.

    • Sneetje kaas 
    • Smeerkaas 
    • Cottage cheese
    • Magere vleeswaren: kipfilet, gekookte ham…
    • Gekookt eitje
    • Avocado 
    • Hummus 
    • Voorverpakte slaatjes met Nutri-Score A of B (bv. Kip Curry op basis van hummus en yoghurt van Delhaize) of met voorkeur zelf slaatjes maken met yoghurt/platte kaas (bv. tonijnsla, krabsla, hamsla…)
    • Zoet beleg: fruit in schijfjes 

Variatie brood

Voorkeur naar bruine boterhammen. Indien voorkeur wit, beide aanbieden bv. dubbele boterham met witte en bruine boterham. Naast brood keuze tussen bruine pistolet (zacht of krokant), volkoren wraps (zelf maken of te vinden in AH).
  • Volkoren wrap met zalm en smeerkaas

    • Ingrediënten

    1 volkoren wrap
    Smeekaas 
    2 sneetjes gerookte zalm 
    Handje veldsla 

    • Bereidingswijze

    Besmeer de wrap met smeerkaas en leg de zalm erop. Leg daarna de veldsla erop en rol op. Snijd in kleine of grote stukjes. Tip: verstop al groenten binnenin de wrap en voorzie extra groenten ernaast.

  • Caprese pistolet

    • Ingrediënten 

    1 bruine pistolet 
    2 sneetjes mozzarella 
    1 sneetje gekookte ham
    2 sneetjes tomaat
    Enkele blaadjes sla 

    • Bereidingswijze

    Snijd de pistolet open, beleg met ham en mozzarella. Leg daarbovenop de sneetjes tomaat en de sla. Indien gewenst kunnen er snoeptomaatjes gebruikt worden en kan dit afzonderlijk geserveerd worden.

Hippe drankjes

Water drinken wordt vanaf nu een feestje.
  • Watermeloen en munt

    • Ingrediënten voor 1 liter

    100 g watermeloen 
    6 takjes munt 

    • Bereidingswijze

    Snijd de watermeloen in kleine blokjes en voeg samen met de munt toe aan het water. Laat 2u trekken.

  • Granaatappel en kiwi

    • Ingrediënten voor 1 liter

    ½ granaatappel
    1 kiwi

    • Bereidingswijze

    Rol de granaatappel over een hard oppervlak om de pitten los te maken. Snijd de granaatappel in twee en sla met een houten lepel zodat de pitjes in een kom vallen. Snijd de kiwi in dunne plakjes (met of zonder schil). Meng met het water en laat 2u trekken.