Lespakket Vief bouwt bruggen tussen generaties

Enkele seniors op wandel met elkaar

Meer over

Vief gaat met jongeren in dialoog over vooroordelen

Met de podcast Levenswijs en het scholenproject GensConnect vraagt Vief vzw aandacht voor de beeldvorming over ouderen. De ouderenvereniging trekt naar secundaire scholen voor een les over ageisme waarbij ze met jongeren in dialoog gaan over vooroordelen en stereotypes die leven bij beide generaties. Door het grote succes van dat project heeft Vief beslist om een lespakket te ontwikkelen, zodat leerkrachten zelf aan de slag kunnen met het thema.

Het lespakket bestaat uit een handleiding voor leerkrachten en een bundel voor leerlingen. Het lespakket (met een duurtijd van 2 tot 6 lesuren) is gebaseerd op de podcast Levenswijs en gericht op het bouwen van bruggen tussen de verschillende generaties. Leerlingen maken via het lespakket kennis met de generatie 65-plussers door hun levensverhalen en worden zich bewust van hun eigen vooroordelen.

Dit lespakket is geschikt voor leerlingen uit de eerste, tweede en derde graad, zowel voor A-stroom als B-stroom. De opdrachten zijn slechts voorstellen en kunnen naar eigen goeddunken gewijzigd, aangevuld of gebruikt worden. Op de website van Levenswijs kunnen leerkrachten zowel de handleiding als de oefenbundel voor leerlingen downloaden.