Tussenkomst Bewegen Op Verwijzing

Twee vrouwen in fitness
Obesitas
Sport & beweging

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen Op Verwijzing is een project waarbij je huisarts je doorverwijst naar een bewegingscoach. Samen met deze coach maak je een beweegplan op maat op: een dagelijkse fietstocht naar het werk, elke dinsdag een wandeling met de buurman, het dagelijks onderhouden van de tuin, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt,… De mogelijkheden zijn eindeloos.

De coach gaat dus niet samen met jou bewegen of oefeningen doen. Hij zal jou wel motiveren om het beweegplan uit te voeren en vol te houden. Het einddoel is dat je jouw actieve levensstijl op termijn zelfstandig kunt verderzetten.

Goed om te weten: de Vlaamse overheid betaalt het grootste deel van de kosten voor de bewegingscoach.

Twee vrouwen in fitness
 • Wat houdt het project Bewegen Op Verwijzing in?

  • Een puntensysteem bepaalt hoeveel keer je naar de coach kan. Na de verwijzing van jouw huisarts krijg je 84 punten per kalenderjaar voor de begeleiding bij een bewegingscoach en dit voor 2 opeenvolgende kalenderjaren. Per consultatie bij de coach gaan er punten af.
  • Voor individuele begeleiding gaan er drie punten af per kwartier (of 12 punten voor één uur). Voor groepsbegeleiding gaat er één punt af per kwartier (of 4 punten per uur).
  • Een combinatie van individuele begeleiding en groepsbegeleiding is mogelijk.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen met 84 punten genoeg hebben om zelfstandig in beweging te blijven. Zijn je punten op en wil je toch nog naar de coach? Dat kan, maar dan betaal je zelf de volle pot.​
 • Hoeveel kost Bewegen Op Verwijzing?

  De Vlaamse overheid betaalt het grootste deel van de kosten voor de bewegingscoach. Jouw persoonlijke bijdrage is heel beperkt:

  • Voor individuele begeleiding door een professionele bewegingscoach betaal je maximaal 5 euro per kwartier. Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 1 euro per kwartier.
  • Voor groepsbegeleiding betaal je maximaal 1 euro per kwartier (of maximaal 0,5 euro als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming).